Γ.Καρασμάνης:Έτοιμοι και προετοιμασμένοι οι Έλληνες αγρότες για το μέλλον

Του Γιώργου Καρασμάνη, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συνήθως οι απολογισμοί γίνονται με το τέλος ενός ημερολογιακού έτους ή στην πολιτική με το τέλος μιας τετραετίας. Όμως, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, εκ των πραγμάτων με οδηγεί στο να κάνω ένα σύντομο απολογισμό των όσων έγιναν μέσα στο τελευταίο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου βρέθηκα επικεφαλής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τηρώντας έτσι το αρχαίο ρητό «αρχή άνδρα δείκνυσι» (η εξουσία αποδεικνύει τον άνδρα).
Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θεωρώ πως έγιναν πολλά, σημαντικά και ουσιαστικά πράγματα για τους Έλληνες αγρότες, ώστε σήμερα, με την αυγή της καινούργιας χρονιάς, να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον του αγροτικού μας τομέα με καλύτερα εφόδια, περισσότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Είμαστε πολλά περισσότερα βήματα μπροστά, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Και αυτό, όχι γιατί ανακαλύψαμε κάποια μαγική συνταγή, αλλά γιατί βασικός γνώμονας της δουλειάς που έγινε όλους αυτούς τους μήνες ήταν η πίστη και η επιμονή στην προσπάθεια ο αγροτικός μας τομέας και η ελληνική ύπαιθρος να γίνουν πρωτεργάτες, μοχλός και βασικός πυλώνας για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε, έχοντας πάντα κατά νου ότι, ο αγροτικός τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του τόπου μας, συμμετέχει δυναμικά στην οικονομία της χώρας, στηρίζει την τοπική και εθνική αγορά και συμβάλει θετικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην περιφέρεια.

Για αυτό λοιπόν προχωρήσαμε : 
    * Στην κατάρτιση, μέσα από έναν ευρύ, ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, του Εθνικού Φακέλου για την εφαρμογή από φέτος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Της εθνικής, δηλαδή, στρατηγικής του πως θα πορευτούμε την προσεχή δεκαετία, ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο, αναπτυγμένο και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα, έτοιμο να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό κατοχυρώσαμε κοινοτικές ενισχύσεις 20 δις ευρώ για την προσεχή επταετία και χαράξαμε το δρόμο για μια δίκαιη και ισόρροπη κατανομή τους, δίχως περιορισμούς και αποκλεισμούς, με ήπια, σταδιακή και σε βάθος χρόνου προσαρμογή στα νέα δεδομένα. 
    * Πραγματοποιήσαμε το μεγάλο βήμα, που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κτηνοτροφία, παρέχοντας το ¼ των κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου για τους βοσκοτόπους, ενώ φέραμε στο προσκήνιο τους νέους αγρότες ενισχύοντάς τους πολλαπλά. Δίνοντάς τους επιπλέον 25% ατομικά δικαιώματα ενίσχυσης, αξιοποιώντας το πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών 194 εκατ. ευρώ, στο οποίο εντάχθηκαν 11.116 νέοι παραγωγοί μαζί με τους, για πρώτη φορά, 3.224 επιλαχόντες, ενώ καταρτίσαμε άλλο ένα πρόγραμμα για 16.000 νέους αγρότες 240 εκατ. ευρώ και μειώσαμε στο ¼ (6 μήνες) το χρόνο καταβολής του πριμ της πρώτης εγκατάστασης. Γι αυτό σήμερα οι ενταχθέντες στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών έχουν ήδη λάβει το 70% (136 εκατ. ευρώ) των ενισχύσεων που τους αναλογούν. Στηρίζουμε έτσι την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού μας δυναμικού και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στην περιφέρεια.
    * Προβλέψαμε συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις σε 13 προϊόντα με έμφαση στον ανταγωνιστικό τους χαρακτήρα και τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό. Προχωρήσαμε στη χορήγηση ενισχύσεων για όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες, εξαιρώντας τες παράλληλα από το λεγόμενο «πρασίνισμα». Δώσαμε τη δυνατότητα στους  αγρότες με ετήσιες κοινοτικές ενισχύσεις μέχρι 1.250 ευρώ, να εντάσσονται αυτόματα στο καθεστώς των λεγόμενων μικρών αγροτών, χωρίς καμία επιπλέον γραφειοκρατία και πρόσθετους ελέγχους. Διατηρήσαμε την ειδική στήριξη στη βαμβακοκαλλιέργεια και λάβαμε ειδική μέριμνα για τους παλαιούς καπνοπαραγωγούς.
    * Εκπονήσαμε το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ευρώ, με μια σειρά επιμέρους προγράμματα και δράσεις, που στοχεύουν να καταστήσουν την ελληνική ύπαιθρο βιώσιμη, ακμαία και προσοδοφόρα. Με προγράμματα για τη βελτίωση 7.500 αγροτικών εκμεταλλεύσεων με 466 εκατ. ευρώ, για 340 καινούργιες επενδύσεις 254 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό 2.100 μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων και 4.500 μονάδων κατά βάση αγροτουριστικών δραστηριοτήτων. Για την ενίσχυση των συλλογικών δραστηριοτήτων και των Ομάδων Παραγωγών με 27 εκατ. ευρώ. Για την προώθηση και προβολή των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές. Για επώνυμα, μεταποιημένα και τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα. Υιοθετήσαμε μέτρα για το ξεκίνημα νέων επιχειρήσεων στον αγροτικό τομέα (start ups) με ενίσχυση μέχρι 50.000 ευρώ ανά δικαιούχο, δίνοντας μια ακόμα απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας.
    * Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και στην προστασία της αγροτικής μας παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενισχύοντας την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας και καθιερώνοντας για πρώτη φορά στα χρονικά ειδικό πρόγραμμα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, που ξεκινά από φέτος με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, ενώ καταρτίσαμε ειδικό πρόγραμμα για την ενεργητική προστασία από χαλαζοπτώσεις και άκαιρες βροχοπτώσεις με 45 εκατ. ευρώ.
    * Ταυτόχρονα το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζει την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία, προωθεί τη μεταφορά γνώσεων, τεχνογνωσίας και επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργεί συμβουλευτικά δίκτυα γεωπόνων και κτηνιάτρων, με συνολικούς πόρους 205 εκατ. ευρώ, ενώ κατοχυρώνει στην πράξη την αποκέντρωση, μειώνοντας την γραφειοκρατία, αφού το 30% των πόρων του εκχωρείται στη διαχείριση των 13 Περιφερειών της χώρας, ενώ το 100% του καινούργιου προγράμματος LEADER περνά εξολοκλήρου στις Περιφέρειες, μαζί με τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων, τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες, τους αναδασμούς και τη δασική οδοποιία.
    * Παράλληλα καταρτίσαμε το καινούργιο Πρόγραμμα Αλιευτικής Πολιτικής 2014-2020 για να αξιοποιήσουμε κοινοτικά κονδύλια 388 εκατ. ευρώ – διπλάσια σχεδόν από την προηγούμενη 7ετία – με νέες επενδύσεις στην μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων, τις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και τον αλιευτικό τουρισμό.
    * Το «δίδυμο» Εθνικός Φάκελος της νέας ΚΑΠ και καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, εμπλουτίστηκε με την κατασκευή νέων υποδομών και καινούργιων εγγειοβελτιωτικών έργων με 436 εκατ. ευρώ για την καλύτερη χρήση των υδάτινών μας πόρων, που θα έρθουν να προστεθούν στα 78 μεγάλα δημόσια εγγειοβελτιωτικά έργα, κόστους 630 εκατ. ευρώ και στα 487 μικρότερα αρδευτικά έργα, κόστους 786 εκατ. ευρώ, που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα.
    * Την ώρα που δίναμε το στίγμα και προδιαγράφαμε την πορεία προς τα πού πρέπει να κινηθεί ο αγροτικός μας τομέας τα επόμενα χρόνια, ασχοληθήκαμε ενεργά και με τη λεγόμενη «καθημερινότητα». Είτε αυτή έχει να κάνει με την κατοχύρωση ως αγροτικό εισόδημα και τη φορολόγησή του με τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 13% του εισοδήματος από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 100 ΚW. Είτε με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό, μετά από 84 χρόνια, του καθεστώτος παραγωγής και διακίνησης του ελληνικού ξυδιού. Είτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας. Είτε με την αντιμετώπιση του θέματος με τις βιντζότρατες. Είτε με τη βελτίωση των κριτηρίων σύστασης Ομάδων Παραγωγών, μειώνοντας στα 100 από τα 300 μέλη και στις 700.000 ευρώ από τα 3.000.000 τις προϋποθέσεις αναγνώρισης, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη λειτουργία νέων Ομάδων. Δώσαμε, δίνουμε και θα δώσουμε καθημερινές μάχες σε κοινοτικό επίπεδο για την αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών μας ροδακίνων και νεκταρινιών από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων και πλέον είμαστε κοντά στη δικαίωση του ελληνικού αιτήματος, καθώς λάβαμε τη διαβεβαίωση του νέου κοινοτικού Επιτρόπου Γεωργίας ότι, οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα εξετάσουν και την προ ρωσικού εμπάργκο περίοδο, στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, κατά την οποία διατέθηκαν στην αγορά τα 2/3 της περυσινής μας παραγωγής, ώστε να δ0θούν στοχευμένες ενισχύσεις στους παραγωγούς και τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Χειριστήκαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το πρόβλημα με τους βοσκοτόπους, αίροντας τους καταλογισμούς που θα επιβάλλονταν στους κτηνοτρόφους, ενώ από φέτος περνάμε στην οριστική λύση  αυξάνοντας τους επιλέξιμους προς ενίσχυση βοσκοτόπους με την προσθήκη εκτάσεων με ποώδη, φρυγανώδη και ξυλώδη βλάστηση. Προχωρήσαμε σε μείωση των τιμολογίων για τη διεκπεραίωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
    * Καταβάλαμε έγκαιρα σε όλους τους δικαιούχους τις κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές από τα διάφορα προγράμματα που τους αναλογούσαν, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά και τον προγραμματισμό των καλλιεργητικών δραστηριοτήτων, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινήσαμε την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014, μαζί με εκείνη του 2013, στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας εντός του τρέχοντος έτους (2014).
    * Μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες εξοπλίσαμε τον αγροτικό κόσμο με κατάλληλα εφόδια και εργαλεία, ώστε από φέτος και για τα επόμενα χρόνια να μπορεί να σταθεί έτοιμος και προετοιμασμένος, ισότιμος και ενεργός και ανταγωνιστικός στο νέο ευρωπαϊκό αγροτικό περιβάλλον, έχοντας προοπτικά ολοένα και λιγότερη ανάγκη από ενισχύσεις και επιδοτήσεις, στηριζόμενος ολοένα και περισσότερο σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα ανταμείβονται ικανοποιητικά από την ίδια την αγορά.

Οι τελευταίοι μήνες μπορούν με δύο λέξεις να χαρακτηριστούν ως γόνιμοι και δημιουργικοί για τον αγροτικό μας τομέα, παρέχοντας έτσι μια στέρεη βάση για να συνεχίσουμε – και θα συνεχίσουμε - την πορεία μας  για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας, ξαναφέρνοντας το χαμόγελο και την αισιοδοξία στην ύπαιθρο και στον κόσμο της.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Α. Καρασμάνης είναι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Πέλλας. 
Γεννήθηκε στην Πέλλα το 1951. Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Σπέρη και έχουν μια κόρη την Αναστασία. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως οικονομολόγος και είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. 

Εκλέχτηκε βουλευτής Πέλλας στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007, του 2009 και του 2012. 
Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, διετέλεσε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής (2004-2007), Πρόεδρος  της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (στα θερινά τμήματα) και μέλος της, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μέλος της Ειδική Διαρκής  Επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους καθώς επίσης και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Αντιπρόεδρος της Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Βουλής. 
Στις εκλογές του 2009 εξελέγη Κοσμήτορας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Είναι στέλεχος της Ν.Δ από το 1974. Υπήρξε υπεύθυνος της Διοικούσας Επιτροπής της Γραμματείας Αγροτικού ( 1985-1989), υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας το 1985 και μετείχε στη σύνταξη του αγροτικού προγράμματος της ΝΔ. Κατά την περίοδο 1996-2003 ήταν αρμόδιος της Ν.Δ για τις σχέσεις με την Ε.Ε και την Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, για τους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και για τον οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων και τη φυτική παραγωγή, το εμπόριο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στις 4.11.2004 εξελέγη Τομεάρχης της Ν.Δ στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Με απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στις 10/01/2011 ορίστηκε Επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού της Ν.Δ.  Πρωτεργάτης στη σύνταξη του Αγροτικού Προγράμματος της Ν.Δ..

Από το 1996, εκλέγεται συνεχώς πρώτος βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας.
Στις  10 Ιουνίου 2014, ορκίζεται Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ομιλεί Αγγλικά και Ιταλικά