Η περίοδος των κυρώσεων στην Ρωσία έβγαλε στην επιφάνεια τα προβλήματα που δεν ήταν ορατά λόγω της αφθονίας των εισαγόμενων προϊόντων στη χώρα.
Το νομοσχέδιο για την άρση των κυρώσεων -αντιποίνων υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο της Ρωσίας από ρώσους βουλευτές . Κατά τη διάρκεια του λεγομένου εμπάργκο των τροφίμων, η Ρωσία εμφάνισε πρόοδο στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής , για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Η κυβέρνηση αύξησε τις επιδοτήσεις προς τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και, γενικότερα, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα των Ρώσων αγροτών και παραγωγών γεωργικών προϊόντων.
Όσον αφορά τα επιτυχημένα project (σχέδια), θα πρέπει να επισημανθεί ο σημαντικός αριθμός των τυροκομείων, οι Ρώσοι επιχειρηματίες άρχισαν να παράγουν εγχώρια είδη τυριών. Σήμερα, η Ρωσία παράγει την δική της παρμεζάνα, ρακέτα, μακαρόνι και πολλά άλλα είδη τυριού. Την ίδια στιγμή, πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες φοβούνται ότι η κυβέρνηση μπορεί να άρει τις κυρώσεις των τροφίμων, και οι ρώσοι καταναλωτές να στραφούν ξανά στα εισαγόμενα προϊόντα.
Τα μεινεκτήματα της εγχώριας πραγωγής είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας των ρωσικών προϊόντων, η ξεπερασμένη τεχνολογία και οι ανεπαρκείς επιδοτήσεις από τον κρατικό τομέα.
Η γεωργία είναι μια βιομηχανία με ισχνά κέρδη σε πολλές χώρες του κόσμου, δεδομένου ότι εξαρτάται από τις καιρικές και τις κλιματικές συνθήκες. Επίσης τα περίπλοκα και δαπανηρά logistics αποτελούν ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για την αλιεία στα ανατολικά της Ρωσίας επειδή δεν μπορουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κεντρικής Ρωσίας .