Την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης ρυθμίσεων για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας στο πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων κατά τα πρότυπα και της περίπτωση της Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Συνδέσμος Εξαγωγέων, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, την έγκριση του δανείου-γέφυρα από το Eurogroup, αλλά και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον ELA.
Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα των τραπεζικών διαδικασιών για την εκκαθάριση συναλλαγών και επιταγών και το «ξεπάγωμα» του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, μέσω της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, αυτόματων εγκρίσεων εμβασμάτων για την εισαγωγή πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων μεταποίησης και συσκευαστικών υλικών, ειδικά για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία βίωσε μία μείωση εξαγωγών κατά 7% και εισαγωγών κατά 28% στις 2 πρώτες εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων, πριν προχωρήσει στη χαλάρωση συγκεκριμένων διαδικασιών, μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό αντίστοιχων αποφάσεων και για την Ελλάδα, ώστε να εκκαθαριστούν άμεσα εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους μας στο εξωτερικό και να μη χαθεί άλλο πολύτιμο έδαφος στις ελληνικές εξαγωγές. Άλλωστε, ο επερχόμενος Αύγουστος κατά τον οποίο παραδοσιακά περιορίζονται οι εμπορικές συναλλαγές, είναι κοντά και μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στην προμήθεια της ελληνικής αγοράς με αναγκαίες πρώτες ύλες και προϊόντα, ενώ δυσχεραίνει και τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνία».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα «κάθε μέρα καθυστέρησης στο εμπόριο (π.χ. για εξαγωγικές διαδικασίες) προκαλεί μείωση της τάξης του 1% του συνόλου της εμπορικής κίνησης μίας χώρας». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την περασμένη διετία στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σωρευτικά στα 4,5 δις ευρώ περίπου.
Συγκεκριμένα, ο ΠΣΕ έχει επανειλημμένα προτείνει προς την Κυβέρνηση:
1. Θεσμοθέτηση Αυτοματοποιημένης Διαδικασίας Έγκρισης μέσω των Εμπορικών Τραπεζών για τα αιτήματα εξωστρεφών επιχειρήσεων που αφορούν εμβάσματα και πληρωμές, προς εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό.
2. Πλήρη εξαίρεση από χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου των εμβασμάτων προς την Ελλάδα και άμεση πίστωση των λογαριασμών στο εσωτερικό, για εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στο Τραπεζικό Σύστημα.
3. Τον καθορισμό αρμόδιων υποκαταστημάτων Τραπεζών που θα δέχονται την κατάθεση επιταγών από επιχειρήσεις, την υποβολή αιτημάτων ενέγγυων πιστώσεων και εγγυητικών επιστολών (Letters of Credit), ώστε να διευκολυνθούν οι εμπορικές συναλλαγές, αλλά και να ολοκληρωθούν άμεσα πληρωμές προς προσωπικό των επιχειρήσεων και τους προμηθευτές τους.
4. Να αποσταλεί επίσημο αίτημα από το Υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέα παράταση της περιόδου παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τους Οργανισμούς Ασφάλισης Πιστώσεων, η οποία έληξε και τυπικά στις 30 Ιουνίου, για την κάλυψη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόντων στην Ελλάδα.
To παράδειγμα της Κύπρου
Στην περίπτωση της Κύπρου, με υποδεκαπλάσιο εξωτερικό εμπόριο, σε σχέση με την Ελλάδα, η εξαργύρωση επιταγών ξένου πιστωτικού Ιδρύματος ήταν άμεση από την πρώτη ημέρα των κεφαλαιακών ελέγχων, όπως επίσης και η μεταφορά ποσών/πληρωμές προς το εξωτερικό με απευθείας έγκριση από την εμπορική Τράπεζα ως του ποσού των 5.000 ευρώ ημερησίως (το ποσό αυτό αυξήθηκε στις 20.000 ευρώ μετά από 2 εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων). Για τις πληρωμές εγχώριων προμηθευτών, αλλά και προσωπικού ήταν εφικτή άμεσα η μεταφορά ποσών μεταξύ λογαριασμών που τηρούνται σε κυπριακές Τράπεζες, αρχικά για το ποσό των 5.000 ευρώ, μετά από μία εβδομάδα για ποσό ως 25.000 ευρώ και μετά από 2 εβδομάδες για ποσά ως και 300.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τα ημερήσια όρια ανάληψης, στην Κύπρο το ποσό είχε οριστεί στα 300 ευρώ/ημέρα (έναντι 60 ευρώ στην Ελλάδα), το οποίο και αυξήθηκε στα 500 ευρώ/ημέρα, ένα μήνα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων