ΠΣΕ: Οι 4 δέουσες προτεραιότητες, για τη νέα Κυβέρνηση

Τις άμεσες προσδοκίες του εξαγωγικού κόσμου της χώρας για την εδραίωση κλίματος στοιχειώδους κανονικότητας και σταθερότητας, αναδεικνύει ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με αφορμή τον ορισμό και την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, όπως αυτή προέκυψε από τις Εθνικές Εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση, η Πρόεδρος της ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης θα πρέπει να σημάνει το οριστικό τέλος μίας παρατεταμένης συνθήκης πολιτικής αστάθειας, με χαρακτηριστικά διαρκούς προεκλογικής περιόδου, που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Ο φετινός Σεπτέμβριος θα πρέπει να σηματοδοτήσει την επανέναρξη ενός ενάρετου κύκλου ανόδου της πραγματικής οικονομίας.

Ο ταχύς σχηματισμός κυβέρνησης και η διατήρηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου στις θέσεις ευθύνης που είχαν αναλάβει τους προηγούμενους μήνες και η πλαισίωση -σημαντικών για την εξωστρέφεια της οικονομίας- χαρτοφυλακίων με νέα πρόσωπα, που διαθέτουν αντίστοιχη εμπειρία, είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της άμεσης ενεργοποίησης του κυβερνητικού έργου για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές και εταίρους της χώρας.

Ωστόσο, παράλληλα με την υλοποίηση της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, θα πρέπει να προχωρήσουν και δράσεις σταθεροποίησης του επιχειρηματικού κλίματος, με όρους αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης».

Σύμφωνα με την Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, «η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να προχωρήσει σε: 

·-    Άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ειδικά με επέκταση δυνατότητας ανάληψης μετρητών από εμβάσματα εξωτερικού για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται ήδη από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ισχύει για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
-·    Άρση του ιδιότυπου καθεστώτος εσωτερικής παύσης πληρωμών του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, που πλήττει την πραγματική οικονομία και ειδικά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με τις πολύμηνες καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ.
-·    Ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς και δρομολόγηση απορρόφησης της αναπτυξιακής βοήθειας από την ΕΕ («πακέτο Γιούνκερ).
-·    Εισαγωγή αποτελεσματικής ρύθμισης στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», στο πλαίσιο και της νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών Τραπεζών».


Και καταλήγει η ανακοίνωση: «η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, η επέκταση της εξαγωγικής της βάσης και η ενίσχυση των εξαγωγών ως ποσοστού του ΑΕΠ αποτελούν σημεία ευρύτερης συμφωνίας και συναίνεσης, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας. Οι μετεκλογικές δηλώσεις των επικεφαλής πολιτικών που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων συνηγορούν ως προς τη δυνατότητα σύνθεσης απόψεων, ειδικά γύρω από μία συνεκτική και αναπτυξιακή Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας. Και είναι αυτή η Στρατηγική, που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση του παράλληλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».