Οι άμυνες λόγω εξασφαλισμένης ρευστότητας και η διατήρηση των υψηλών επενδύσεων.
Πλήγμα στις εξαγωγές της, που αποτελούν και τον κύριο μοχλό ανάπτυξης των πωλήσεων της δέχεται η BIC Βιολέξ το 2020 λόγω της πανδημίας και της αναταραχής στη ζήτηση και τις προτεραιότητες των καταναλωτών.
Η ελληνική παραγωγική θυγατρική του γαλλικού ομίλου Societe Bic κατέγραψε στο οκτάμηνο του 2020, σημαντική κάμψη των εξαγωγών και ηπιότερη πτώση πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, η οποία ωστόσο αντιπροσωπεύει το μικρότερο μέρος του τζίρου της.
Σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, το 2019 ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 203,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 19,2% συγκριτικά με το 2018, με τις πωλήσεις εσωτερικού να ανέρχονται σε 17,8 εκατ. ευρώ, με αύξηση 2,9% και τις πωλήσεις εξωτερικού να εκτοξεύονται σε 185,7 εκατ. ευρώ (δηλαδή πάνω από τις συνολικές πωλήσεις του 2018 που ήταν 170,7 εκατ. ευρώ) με αύξηση 21%.
Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, η επίδοση στις εξαγωγές αποδίδεται στην ώθηση από τις πωλήσεις των ξυριστικών προϊόντων και γενικότερες ανακατατάξεις των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά. Οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας προς τρίτους, στην χρήση 2019, ήταν μηδενικές ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 22,3 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία υιοθέτησε την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16 αλλά δεν προχώρησε σε αναπροσαρμογή των συγκριτικών ποσών του 2018.
Η διοίκηση της εταιρείας αν και δεν ποσοτικοποιεί την πτώση που έχει καταγράψει και δεν διατυπώνει τις προβλέψεις της για τις συνολικές επιδόσεις του 2020, εν τούτοις προειδοποιεί για σημαντικές απώλειες στην τρέχουσα χρήση, με την εγχώρια αγορά να υπολείπεται κυρίως στον τομέα πώλησης γραφικής ύλης, αλλά τις εξαγωγές να επηρεάζονται συνολικά και με μεγαλύτερη ένταση.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία στοχεύει σε συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, στην εμπορική εκμετάλλευση της ήδη εγκατεστημένης βάσης στην Ελλάδα, στη διατήρηση ή ακόμη και αύξηση του ποσοστού κερδοφορίας και συνέχιση της προσπάθειας έγκαιρης είσπραξης οφειλών από πελάτες. Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν διαθέτει δανειακή έκθεση και διατηρεί θετικό κεφάλαιο κίνησης εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει ζητήματα ρευστότητας. Επιπλέον, διαθέτει συμφωνία cash pooling του ομίλου Societe Bic, που της προσφέρει έξτρα δυνάμεις στη συγκυρία.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η εταιρεία συνεχίζει να υλoποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ, παρά την επίδραση της πανδημίας. Οι δαπάνες αφορούν σε πάγιο εξοπλισμό που αφορά κυρίως την παραγωγή νέων προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων. Όσον αφορά τις δαπάνες R&D προβλέπεται να φθάσουν περίπου στα 16 εκατ. ευρώ και αφορούν ερευνητικά έργα για ανάπτυξη λεπίδας, μηχανών, νέων προϊόντων, διεργασίες πλαστικών και βιομηχανοποίηση.
Σημειώνεται τέλος ότι η BIC Βιολέξ πραγματοποιεί για λογαριασμό του γαλλικού ομίλου επιστημονική και τεχνολογική έρευνα ενώ είναι η μεγαλύτερη κατ’ εξοχήν παραγωγός του για τον κλάδο των ξυριστικών (λεπίδες και συσκευές ξυρίσματος) και εξάγει τα προϊόντα της από το εργοστάσιο της Αθήνας ενώ στην τοπική αγορά διαθέτει όλα τα βασικά προϊόντα κι επιπλέον εμπορεύματα, όπως αφροί ξυρίσματος, καλσόν και κάλτσες.