Αυξημένες κατά 15% ήταν οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, σημειώνοντας ρεκόρ για ακόμα μία χρονιά, όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν το 1,35 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση 5% παρατηρήθηκε και στους όγκους με 1,67 εκατομμύρια τόνους. Κι όλα αυτά σε μία χρονιά ταραγμένη με παγκόσμια προβλήματα.
«Κλείνει ένα έτος κατά το οποίο η παραγωγή και η εξαγωγή οπωροκηπευτικών επέδειξαν την ικανότητά τους κατά τη διάρκεια των lockdowns, που εντατικοποιήθηκε ο ανταγωνισμός και κατά το οποίο συνήφθη συμφωνία μετά το Brexit που θα διέπει τις μελλοντικές σχέσεις με το Ην.Βασίλειο» δήλωσε ο Γ. Πολυχρονάκης, ο οποίος επίσης διευκρίνισε τι ισχύει σχετικά με τη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit: «Η ανησυχία για την καθυστέρηση της συμφωνίας μετά το Brexit υπήρξε έντονη το 2020, πλην όμως τελικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε παραμονή των Χριστουγέννων τα φρούτα και λαχανικά μας που εξάγονται από την χώρα μας προς Η.Β. θα αποφύγουν την επιβάρυνση με δασμούς, αλλά δεν θα αποφύγουν τις νέες τελωνειακές διατυπώσεις και ελέγχους από την 1η Ιανουαρίου».
Οι υποχρεώσεις που προστίθενται στους ευρωπαίους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών αφορούν κυρίως ελέγχους, όπως είναι η τελωνειακή διασάφηση, το πιστοποιητικό συµµόρφωσης µε τα πρότυπα εµπορίας και το φυτοϋγειονοµικό πιστοποιητικό.
Επιπλέον, στο πεδίο της αναγνώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων και των υπολοίπων πιστοποιητικών ποιότητας , το Ηνωµένο Βασίλειο µπορεί να ορίσει τα δικά του κριτήρια, κάτι που προοιωνίζεται µελλοντικές πιέσεις προς την ΕΕ ενώ δίνει κίνητρα για πιο ελκυστικές συµφωνίες µε τρίτα µέρη, ενισχύοντας τον ανταγωνισµό στη βρετανική αγορά.