Ο μεγάλος παγκόσμιος παραγωγός σιτηρών η Ουκρανία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού άλεσης το πρώτο εξάμηνο του 2022, με αξιωματούχους να αναμένεται να αποφασίσουν για το θέμα στα μέσα Ιανουαρίου, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι ισχυρές εξαγωγές θα αυξήσουν τις εγχώριες τιμές για το σιτάρι υψηλής ποιότητας για ψωμί, καθιστώντας το βασικό προϊόν πιο ακριβό σε μια εποχή που ο πληθωρισμός της Ουκρανίας πλησιάζει τα υψηλά του 2018.
Η ζήτηση για το σιτάρι της Ουκρανίας έχει ενισχυθεί από τον εξαγωγικό φόρο στην αντίπαλη προμηθευτή Ρωσία, η οποία προσπαθεί επίσης να ελέγξει τις εγχώριες πιέσεις τιμών.
Σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι δυνατοί περιορισμοί, καθώς ο ρυθμός των εξαγωγών είναι πολύ υψηλός, δήλωσε μια από τις πηγές στο Reuters.
Οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα από έναν μεγάλο εξαγωγέα είναι πιθανό να ανεβάσουν τις τιμές του σιταριού και του ψωμιού άλεσης παγκοσμίως. Η οικονομική προσιτότητα των τροφίμων είναι ένα μείζον ζήτημα, εν μέρει λόγω της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19, με το πιο πρόσφατο μέτρο του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων από τα Ηνωμένα Έθνη να βρίσκεται σε υψηλά 10 ετών.
Η Ουκρανία έχει εξάγει 15,6 εκατομμύρια τόνους σίτου μέχρι στιγμής την περίοδο 2021/22 (Ιούλιος-Ιούνιος), σημειώνοντας αύξηση 27% από έτος σε έτος.
Η χώρα είναι σε θέση να παραδώσει μόνο περίπου 10 εκατομμύρια τόνους περισσότερους - έως και 4 εκατομμύρια τόνους αλεσμένου σίτου και 6 εκατομμύρια τόνους σιταριού ζωοτροφής - χωρίς να βλάψει τις δικές της ανάγκες κατανάλωσης, είπαν αναλυτές και έμποροι.
Πηγή: Reuters