Ενεργειακή ασφάλεια: η Επιτροπή χαιρετίζει την ταχεία έγκριση των νέων κανόνων για την αποθήκευση αερίου

Οι κανόνες εγκρίθηκαν σε χρόνο ρεκόρ χάρη στην ετοιμότητα του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να εξετάσουν επειγόντως τη νομοθετική πρόταση με δεδομένο τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε σήμερα για την αποθήκευση θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με αέριο ενόψει του επικείμενου και των μελλοντικών χειμώνων. Καθώς η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή διαταραχών του εφοδιασμού από τη Ρωσία, ο κανονισμός της για την αποθήκευση αερίου καθιστά υποχρεωτική την επαναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου της Ευρώπης πριν από τον χειμώνα και την προστασία της διαχείρισής τους από εξωτερικές παρεμβολές. Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες θα υποχρεώσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο 80% της δυναμικότητάς τους έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και στο 90% κατά τα επόμενα έτη.

Οι κανόνες εγκρίθηκαν σε χρόνο ρεκόρ χάρη στην ετοιμότητα του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να εξετάσουν επειγόντως τη νομοθετική πρόταση με δεδομένο τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 
 

Χαιρετίζοντας την έγκριση στο Συμβούλιο Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε τα εξής: «Θα ήθελα να εξάρω τη θετική και εποικοδομητική προσέγγιση που επέδειξαν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στην παρούσα πρόταση. Είναι μια σημαντική δήλωση ενότητας, αποφασιστικότητας και ταχείας δράσης της ΕΕ έναντι των κινήσεων του Κρεμλίνου που χρησιμοποιεί ως όπλο τις εξαγωγές αερίου. Είναι τώρα εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη των νέων στόχων αποθήκευσης και να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.»
 

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα 18 κράτη μέλη που διαθέτουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου υποχρεούνται να γεμίσουν το 80% της δυναμικότητας αποθήκευσης που διαθέτουν έως την 1η Νοεμβρίου και ενθαρρύνονται να στοχεύσουν στο 85%. Κατά τα επόμενα έτη, ο στόχος θα είναι 90%. Τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν υποδομές αποθήκευσης υποχρεούνται να συνάψουν διμερείς συμφωνίες για την αποθήκευση επαρκών ποσοτήτων για δική τους χρήση σε γειτονικές χώρες, σε πνεύμα αλληλεγγύης. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου θα θεωρούνται πλέον υποδομές ζωτικής σημασίας και όλοι οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης στην ΕΕ θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα διαδικασία πιστοποίησης για να μειωθούν οι κίνδυνοι εξωτερικών παρεμβολών.
 

Ιστορικό:

Η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση σχετικά με τις ελάχιστες υποχρεώσεις αποθήκευσης αερίου στις 23 Μαρτίου, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του εφοδιασμού σε λογικές τιμές τον επόμενο χειμώνα και πέραν αυτού. Ο νέος κανονισμός ήταν μια ταχεία αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην έκκληση των ηγετών της ΕΕ στο πλαίσιο της διακήρυξης των Βερσαλλιών να εξασφαλιστούν επαρκή επίπεδα αποθήκευσης αερίου για τον χειμώνα μέσω συντονισμένων επιχειρήσεων επαναπλήρωσης.

Στις 24 και 25 Μαρτίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στο Συμβούλιο να εξετάσει τις προτάσεις της Επιτροπής, αναγνωρίζοντας ότι η επαναπλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου σε ολόκληρη την Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Στις 5 Απριλίου, το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης ταχείας διαδικασίας για την έγκριση των κανόνων.  

Η σημερινή επίσημη έγκριση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ακολουθεί τη θετική ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Ο νέος κανονισμός για την αποθήκευση αερίου έχει πλέον εγκριθεί επίσημα και θα αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.