800 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκά υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η ΕΕ πρωτοπορεί σε αυτή την τεχνολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια στρατηγική για την αξιοποίηση του δυναμικού των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από τον αντιπρόεδρο της Green Deal Frans Timmermans και τον Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson. Η υπεράκτια στρατηγική έχει ως στόχο να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα, η οποία θα απαιτήσει τεράστια αύξηση της δυναμικότητας των υπεράκτιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να πενταπλασιάσουν τη δυναμικότητα σε 60 GW μέχρι το 2030, με τουλάχιστον 300 GW μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η υπεράκτια παραγωγή ενέργειας από άλλες τεχνολογίες πρόκειται να αυξηθεί στα 40 GW μέχρι τότε. Θα αναπτυχθούν τεχνολογίες κυματικής και παλιρροιακής ενέργειας, καθώς και πλωτά αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Όπως αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό θα είναι «μια τεράστια αλλαγή στην κλίμακα του τομέα σε λιγότερο από 30 χρόνια, με ταχύτητα που δεν έχει επιτευχθεί από καμία άλλη ενεργειακή τεχνολογία στο παρελθόν».

Η ΕΕ πρωτοπορεί στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Ο τομέας αντιπροσωπεύει 62.000 θέσεις εργασίας, όχι μόνο στις χώρες που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου κατασκευάζονται εξαρτήματα για τα αιολικά πάρκα. Άλλες 2.500 θέσεις απασχολούνται σε άλλες υπεράκτιες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.

Υπάρχουν 12 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων εγκατεστημένα στην ΕΕ, που αντιστοιχούν στο 42% της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής ισχύος . Τα περισσότερα από αυτά είναι ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται στον πυθμένα της θάλασσας. Η τεχνολογία αυτή θεωρείται από την Επιτροπή ώριμη. Το παγκόσμιο μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) για την υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει μειωθεί κατά 44% μέσα σε 10 χρόνια - πέρυσι το μέσο LCOE για την υπεράκτια ήταν 45-79 € / MWh.

Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα ή η συλλογή ενέργειας από κύματα και παλίρροιες. Οι τεχνολογίες αυτές θα απαιτήσουν ξεχωριστή, πρόσθετη στήριξη.

Από μεμονωμένα αγροκτήματα σε ένα δίκτυο συνδέσεων

Τα υπεράκτια πάρκα κατασκευάζονται κυρίως στο πλαίσιο εθνικών έργων. Συνδέονται ακτινωτά με την ξηρά, ενώ οι διασυνοριακές συνδέσεις αναπτύσσονται ξεχωριστά. Σύμφωνα με την Επιτροπή, πιο αποτελεσματικά και επωφελή θα ήταν τα «υβριδικά έργα», που θα συνδέονται με τουλάχιστον δύο κράτη μέλη. Τα έργα αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και διασυνδέσεις, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση κόστους έως και 10%.

«Αυτή η χρονική στιγμή αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να διασφαλιστεί η προετοιμασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και να αποφευχθεί η μη βέλτιστη ανάπτυξη που προκύπτει από κατακερματισμένες εθνικές προσεγγίσεις»,» - υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα άλλο βήμα παραπέρα θα ήταν ένα πλέγμα πλέγματος για την υπεράκτια ενέργεια. Ένα τέτοιο σύστημα, παρόμοιο με ένα χερσαίο σύστημα, εξασφαλίζει τη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας προς πολλαπλές κατευθύνσεις. Ο σχεδιασμός του δικτύου θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη, για παράδειγμα, τις συνδέσεις μεταξύ της υπεράκτιας ενέργειας και της παραγωγής υδρογόνου, αναφέρεται στο έγγραφο.

Μια υπεράκτια ζώνη 

Η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία μιας «υπεράκτιας ζώνης αγοράς», η οποία θα διασφαλίζει καλύτερα ότι η ενέργεια από υβριδικά έργα χρησιμοποιείται για την εμπορία ενέργειας. Η ιδέα είναι ότι η ενέργεια από τα υπεράκτια προγράμματα εφοδιασμού θα ρέει εκεί όπου χρειάζεται και θα υποστηρίζει την περιφερειακή ασφάλεια εφοδιασμού. Αυτό θα μείωνε επίσης την ανάγκη των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς να αναλάβουν δράση στην αγορά.

Σε αυτή τη διαμόρφωση, ωστόσο, ο υπεράκτιος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας θα λάμβανε πιθανώς χαμηλότερη τιμή αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια από 1% έως περίπου 11%, ιδίως όταν το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο. Η Επιτροπή σχεδιάζει να ρυθμίσει τη χρήση των εσόδων από τη συμφόρηση από τους ΔΣΜ κατά τρόπο ώστε οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στην υπεράκτια περιοχή της αγοράς να ανταμείβονται επαρκώς.

Το δίκτυο χρειάζεται ενίσχυση

Η ανάπτυξη του δικτύου και η ρύθμιση των ροών ενέργειας από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι καθήκοντα που τονίζονται έντονα στη στρατηγική. Η Επιτροπή αναμένει από τις χώρες να καταρτίσουν κοινά σχέδια για τις υπεράκτιες λεκάνες για την ανάπτυξη του δικτύου. Θα προτείνει ένα πλαίσιο για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των υπεράκτιων δικτύων αργότερα φέτος ως μέρος του κανονισμού για τα ΔΕΔ-Ε.

Ως συγκεκριμένα έργα αναφέρθηκε η βελτίωση της ρύθμισης των γραμμών συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC). Κατά τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις, όπως στα υπεράκτια πάρκα, τα καλώδια HVDC είναι καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τη μεταφορά εναλλασσόμενου ρεύματος (AC).

«Οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες HVDC μπορούν να συνδέσουν τα αιολικά πάρκα και τα δίκτυα, εξασφαλίζοντας την αποστολή της υπεράκτια παραγόμενης ενέργειας στην αντίστοιχη αγορά και με τις απαραίτητες απαιτήσεις ασφάλειας και ανθεκτικότητας του δικτύου,» - εκτιμά η Επιτροπή στη στρατηγική. Επιθυμεί να ξεκινήσουν έργα μεγάλης κλίμακας το 2022 και το πρώτο σύστημα HVDC Multi-Vendor Multi-Terminal να τεθεί σε λειτουργία το 2030.

Τα κοινά αγροκτήματα είναι καλύτερα από τα κρατικά μονά

Η υπεράκτια στρατηγική της ΕΕ προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής μνημονίων κατανόησης μεταξύ των χωρών για την ανάπτυξη κοινών έργων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους, οι χώρες θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή σχέδια χωρικής ανάπτυξης υπεράκτιων περιοχών.

Η Πολωνία έχει ετοιμάσει ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί οριστικά - βρίσκεται σε διεθνείς διαβουλεύσεις.

- Οι χώρες θα πρέπει να προετοιμάσουν από κοινού έτοιμα σχέδια για επενδύσεις σε έργα, τόνισε ο Frans Timmermans στη διάσκεψη.

Ο Επίτροπος Kadri Simson ανέφερε ως παράδειγμα υπεράκτιου έργου που διαχειρίζονται δύο χώρες το πάρκο Kriegers Flak στη Βαλτική Θάλασσα, από το οποίο μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία και τη Δανία. Πρόσθεσε ότι η Δανία σχεδιάζει περαιτέρω τέτοια έργα και ότι η Εσθονία και η Λετονία προετοιμάζουν επίσης συνεργασία στη Βαλτική Θάλασσα.

Ποιος θα συνεισφέρει;

Ο Σύνδεσμος Wind Europe Association εξέφρασε αισιόδοξη άποψη για τη στρατηγική της ΕΕ. «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνει η Ευρώπη περίπου μέχρι το 2040 και η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία είναι έτοιμη να το προσφέρει. Ωστόσο, η ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας απαιτεί επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε λιμάνια, δίκτυα και την αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο - ανέφεραν στο σχόλιο.

Τώρα η αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ παράγει 3 GW ανεμογεννητριών ετησίως. Στο μέλλον θα χρειαστούν 18 GW, εκτιμά η Ένωση Wind Europe Association. Από την άλλη πλευρά, ένας τυπικός πύργος είναι 300-400 τόνοι χάλυβα και η δομή στήριξής του άλλοι 750-1200 τόνοι. Μπορεί να εκτιμηθεί ότι θα χρειαστούν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι χάλυβα για την κατασκευή υπεράκτιων πάρκων 60 GW.

Η επένδυση που απαιτείται για την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εκτιμάται σε 789 δισ. ευρώ. Οι ετήσιες επενδύσεις σε χερσαία και υπεράκτια δίκτυα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία ήταν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πρέπει να αυξηθούν σε πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία και να αυξηθούν περαιτέρω. Σύμφωνα με την Wind Europe, 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να επενδυθούν σε λιμάνια μέχρι το 2030.

Καθώς η υπεράκτια αιολική ενέργεια θεωρείται ώριμη τεχνολογία, κάποια μορφή σταθεροποίησης των εσόδων (μείωση του κινδύνου, εγγυήσεις και ΜΠΣ) μπορεί να στηρίξει τους ιδιώτες επενδυτές.  «Επιπλέον, θα εξακολουθήσει να απαιτείται στήριξη για τις αναδυόμενες υπεράκτιες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η παλιρροϊκή, η κυματική και η πλωτή υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια», αναφέρεται στο έγγραφο.

Τα έργα πρέπει να είναι στο τραπέζι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ως πηγή χρηματοδότησης: το πρόγραμμα InvestEU, το οποίο θα ξεκινήσει το επόμενο έτος και θα διανεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, το πρόγραμμα Horizon Europe, τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη». Μέχρι το 2025.

Η Επιτροπή πρόκειται να αναπτύξει ένα πρόγραμμα 10 έργων επίδειξης μεγάλης κλίμακας για επενδύσεις, συνδυάζοντας το Horizon Europe, το InvestEU, την εθνική στήριξη και την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Από τα 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το 37% πρόκειται να διατεθεί για τον πράσινο μετασχηματισμό και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να στηρίξει επενδύσεις σε υπεράκτιες περιοχές στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Power up».

Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να διατεθεί έως το τέλος του 2023. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να παρουσιάσουν μια σειρά ώριμων έργων, σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες που ήδη προετοιμάζονται για επενδύσεις, επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κοινή επενδυτική διευκόλυνση της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται επίσης να τεθεί σε λειτουργία από το επόμενο έτος.