Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Στροφή στον ηλεκτρισμό και προσαρμογή στις Ευρωπαϊκές επιταγές.

Η επιδοματική πολιτική για τη θέρμανση αλλάζει, προσαρμοζόμενη στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και στροφή στον ηλεκτρισμό. Οι αλλαγές αυτές λαμβάνουν υπόψη και τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ύψος του επιδόματος θα διαφοροποιείται ανάλογα με την πηγή ενέργειας. Η μικρότερη επιδότηση θα αφορά το πετρέλαιο, λόγω των υψηλών ρύπων που εκπέμπει. Αντίθετα, η μεγαλύτερη επιδότηση θα κατευθυνθεί στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα, ως την πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται σε δύο φάσεις: προκαταβολή 60% τον Δεκέμβριο και εξόφληση τον Απρίλιο, μετά από αναπροσαρμογή των συντελεστών με βάση τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

Στόχος είναι η στροφή 1,2 εκατομμυρίων νοικοκυριών στον ηλεκτρισμό για θέρμανση. Η επιδότηση για το ρεύμα θα ισχύει πλέον για όλη τη χειμερινή περίοδο και θα είναι 25% υψηλότερη σε σχέση με το πετρέλαιο.

Ενδέχεται να μειωθεί η επιδότηση για το πετρέλαιο, καθώς η τιμή του έχει υποχωρήσει. Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιδοτήσει την απόκτηση και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας με 50-60%, ενισχύοντας περαιτέρω τη στροφή προς τον ηλεκτρισμό.