Ενίσχυση Μελισσοκόμων 2024: Ανακοίνωση ποσών και δικαιούχων

Συγκεκριμένα, για το έτος 2024 το συνολικό ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 4,22 εκατομμύρια ευρώ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην έγκριση επιχορηγήσεων για τον τομέα της μελισσοκομίας για το οικονομικό έτος 2024, στο πλαίσιο της παρέμβασης «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ. ΚΑΠ) 2023–2027. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθορίστηκε το συνολικό ποσό επιχορήγησης και τα ποσά ενίσχυσης για τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2024 το συνολικό ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 4,22 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,11 εκατομμύρια θα διατεθούν άμεσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου. Η ενίσχυση αφορά την προμήθεια κυψελών αντικατάστασης και κινητών βάσεων, με στόχο την υποστήριξη των μελισσοκόμων, ιδίως όσων αντιμετώπισαν ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2023.

Ποσά επιχορήγησης

  •     17 ευρώ ανά κυψέλη αντικατάστασης για όλους τους επιλέξιμους μελισσοκόμους.
  •     100% της καθαρής αξίας, έως 24 ευρώ ανά κυψέλη , για όσους υπέστησαν μείωση του αριθμού των κυψελών τους κατά 50% ή περισσότερο, λόγω φυσικών καταστροφών, εφόσον οι ζημιές δηλώθηκαν στον ΕΛΓΑ.
  •     6 ευρώ ανά κινητή βάση κυψέλης για την προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων.

Η πληρωμή των ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), με καταληκτική ημερομηνία την 15η Οκτωβρίου 2024.

Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στις ευρύτερες δράσεις ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας, με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των μελισσοκόμων σε όλη τη χώρα.