Τρεις και όχι δώδεκα μήνες θα είναι, τελικώς, ο χρόνος εντός του οποίου το κράτος θα υποχρεούται να επιστρέψει το ποσό του φόρου που θα έχει προκαταβληθεί με συντελεστή 26% από επιχειρήσεις, των οποίων κάποιες συναλλαγές είχαν αρχικώς θεωρηθεί ότι δεν ήταν απολύτως νόμιμες.
Η επίσπευση των διαδικασιών σε τρεις μήνες από δώδεκα, που όριζε η αρχική διάταξη για την επιστροφή του σχετικού ποσού, προβλέπεται από νομοτεχνική βελτίωση που παρουσίασε χθες, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, επί του άρθρου 21 του νομοσχεδίου, το οποίο εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Παρουσιάζοντας την εν λόγω ρύθμιση, πριν από την προαναφερθείσα αλλαγή, η κ. Νάντια Βαλαβάνη, σημείωνε: «Στο άρθρο 21 για τις τριγωνικές συναλλαγές, προβλέπεται υπουργική απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου. Με αυτήν θα αντιμετωπιστεί ο έλεγχος που προβλέπεται, όπως και τα στοιχεία με τα οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί να αποδείξει τη νομιμότητα της συναλλαγής. Και θα προβλεφθεί ότι στις υποθέσεις που εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής, θα παρέχεται η δυνατότητα κατευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση προκαταβολής 26% του φόρου.
Αναλυτικά τα κριτήρια
«Θα υπάρχουν», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, «αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία αυτοί που είναι προφανές ότι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές, δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλουν τίποτα». «Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι, δηλαδή αυτοί που από τον φάκελο που θα φέρουν θα είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα ή ότι υπάρχει γκρίζα ζώνη, θα προκαταβάλλουν το 26%».
Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα, αναφέρουν επιχειρηματικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα περιμένουν τις οριστικές διατυπώσεις. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι, με την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης, επιλύεται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα της ρευστότητας που θα προκαλούσε οικονομική ασφυξία, οδηγώντας σε πλήρες αδιέξοδο μεγάλο αριθμό βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας. Ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως προαναφέρθηκε, αναμένει να δει την οριστική διατύπωση της ρύθμισης, ενώ εκτιμά ότι η εφαρμογή της θα απαιτήσει και φοροτεχνικού χαρακτήρα διευκρινίσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουν και την υπουργική απόφαση της κ. Βαλαβάνη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον τα κριτήρια που θα ορίζονται θα απαλλάσσουν από την προκαταβολή φόρου τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικές συναλλαγές.