Οι ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις στερεύουν ακόμα περισσότερο από ρευστότητα και πόρους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή οι ανταγωνίστριες επιχειρήσεις από ξένες χώρες δείχνουν να ενισχύονται και αντίστοιχα και οι εξαγωγές τους. Επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, ότι το χάσμα στις εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών Ελλάδας και Ευρωζώνης παραμένει. Πιο συγκεκριμένα, το α' τρίμηνο 2015 οι εξαγωγές αγαθών των χωρών της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3%, όταν το ίδιο διάστημα πέρσι είχαν σημειώσει οριακή αύξηση κατά 1%. Οι ελληνικές εξαγωγές το ίδιο διάστημα κατέγραψαν πτώση κατά 2%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €6,2 δις.
Οι οικονομίες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι επωφελήθηκαν από τις θετικές συνέπειες της πτώσης της τιμής του πετρελαίου στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, καθώς και από την υποτίμηση του ευρώ, αφού οι εξαγωγές τους σε χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύθηκαν κατά 2% το εξεταζόμενο διάστημα, ενώ στις τρίτες χώρες ενισχύθηκαν κατά 5%. Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 14% στις ενδοκοινοτικές αγορές, ενώ στις τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 16%.
Η Ελλάδα το α' τρίμηνο 2015 κατατάσσεται στην 13η θέση στην εξαγωγική κατάταξη των 19 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών συνεισφέρουν με 15,2% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας, ποσοστό μειωμένο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το α' τρίμηνο 2014.
Λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας στο εσωτερικό της χώρας, της παντελούς έλλειψης ρευστότητας και του υψηλού λειτουργικού κόστους των παραγωγικών επιχειρήσεων, όπως το ενεργειακό και το μη μισθολογικό κόστος, οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν ομαλά με αποτέλεσμα είτε να υπάρχει ένα μεγάλο μέρος αδρανούς παραγωγικής δυναμικότητας, είτε σε πολλές περιπτώσεις να οδηγείται η εταιρία σε πλήρη αναστολή λειτουργιών ή και λουκέτο.
Τελευταίο θύμα της παραπάνω κατάστασης ήταν η χαλυβουργία της Ηellenic Steel, μέλους του ΣΕΒΕ. Μία σημαντική παραγωγική επένδυση και υποδομή στη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, σε έναν κρίσιμο μάλιστα βιομηχανικό κλάδο απαξιώνεται και δεκάδες ειδικευμένοι και έμπειροι εργαζόμενοι μένουν άνεργοι. Αναμφίβολα, η κατάσταση αβεβαιότητας στην χώρα τους τελευταίους μήνες λειτούργησε καταλυτικά στο κλείσιμο της χαλυβουργίας, καθώς καμία από τις επαφές για την εξεύρεση επενδυτών, που είχαν γίνει στο προηγούμενο διάστημα, δεν απέδωσε και δεν υπάρχουν προοπτικές για να αποδώσει.
Η Hellenic Steel δεν ήταν το πρώτο λουκέτο του ασφυκτικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και, αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση, δε θα είναι και το τελευταίο. Οι διαπραγματευτικές διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν δραστικά ώστε να διασφαλισθεί το συντομότερο ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έτσι ώστε με τη λήξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την εξασφάλιση της ρευστότητας για την οικονομία, η χώρα να προετοιμαστεί για το άμεσο μέλλον και να αδράξει τις ευκαιρίες, οι οποίες δείχνουν να δημιουργούνται από την ιδιαίτερα ευνοϊκή διεθνή συγκυρία.