Κάθε χρόνο περίπου 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάνονται στην ΕΕ, από επιχειρήσεις που κηρύττουν πτώχευση, οι 400.000 σε διασυνοριακές υποθέσεις. Την Τετάρτη, η ολομέλεια ενέκρινε νέους κανόνες για τις διασυνοριακές διαδικασίες αφερεγγυότητας με τους οποίους δίνεται μια "δεύτερη ευκαιρία", όχι μόνο στις επιχειρήσεις που κηρύττουν πτώχευση αλλά και στις υγιείς, να επιβιώσουν και να διασωθούν από την κρίση.
Κάθε χρόνο 200.000 επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο πτώχευσης και 1,7 εκατομμύρια πολίτες χάνουν ως αποτέλεσμα τη δουλειά τους.
Οι νέοι κανόνες εκσυγχρονίζουν τους ισχύοντες που χρονολογούνται από το 2000 και δίνουν στις βιώσιμες επιχειρήσεις μια ευκαιρία για αναδιάρθρωση και συνέχιση της λειτουργίας τους.
Οι διασυνοριακές διαδικασίες αφερεγγυότητας είναι οι διαδικασίες, στις οποίες ο πιστωτής και ο οφειλέτης είναι από διαφορετικά κράτη μέλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο συντονισμό των υποθέσεων εξαιτίας των διαφορετικών νομοθεσιών που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος.
Οι νέοι κανόνες, μεταξύ άλλων, επιδιώκουν να παρεμποδίζουν τα μέρη να εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών.