Στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου με τους θεσμούς περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά στη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (νόμος Δένδια) αλλά και το σχέδιο για το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα την πορεία του ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε προχωρήσει και δουλεύουμε αυτό το διάστημα προκειμένου να καταλήξουμε στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης, στην οριστική μορφή που θα έχει αυτή η ρύθμιση, αλλά δεν μπορώ να εξαγγείλω κάτι σχετικά με τον χρόνο που θα υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».
Το ίδιο ισχύει, είπε ο υπουργός, και για άλλες εκκρεμότητες, όπως η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο. Όπως ανέφερε ο υπουργός, «και για το Αναπτυξιακό Ταμείο βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Συνεπώς και τα δύο θα απαιτήσουν νομοθετική ρύθμιση».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα απαιτηθεί μια διαδικασία ολοκλήρωσης, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξαγγελθεί ούτε χρονικά. «Καλύτερα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος τον Σεπτέμβριο και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», όπως είπε.
Σε ερώτηση για τον χρόνο ενεργοποίησης του νέου Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών ο υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει το ερώτημα.
Νέα προγράμματα
Εν τω μεταξύ, επτά νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθούν έως το τέλος του χρόνου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Όπως ανακοινώθηκε, οι νέες δράσεις επιχειρηματικότητας είναι οι εξής:
- Αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
- Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
- Δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) συνολικού προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ,
- Ιδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων με προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.
- Θα ακολουθήσει η δράση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών. Έπονται δράσεις για την αναβάθμιση εταιρειών franchising και επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. θεατρικών).
- Εκτός των 9 στρατηγικών τομέων του ΕΠΑνΕΚ, θα προκηρυχθούν δράσεις για την "αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών", καθώς και για το "ψηφιακό voucher", δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.
- Σύζευξη της επιχειρηματικότητα με την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ. Επίσης, με ελάχιστο προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, ενεργοποιείται σταδιακά η επιχορήγηση ελληνικών φορέων που συνεργάζονται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs.
- Αναθεώρηση πόρων ΕΣΠΑ
- Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που κατανέμονται στις χώρες μέλη, η Ελλάδα εξασφαλίζει επιπλέον πόρους ύψους 970 εκατ. ευρώ , κατ’ ελάχιστον, ενώ η οριστικοποίηση του ποσού αναμένεται στο τέλος του χρόνου, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
- Απολογισμός δράσεων
- Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των τεσσάρων πρώτων προσκλήσεων επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ο κ. Χαρίτσης επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που συνάντησαν όλες οι δράσεις και για την σημασία του ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού.
- Ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι η χρηματοδότηση των σχεδίων που θα προκριθούν (γύρω στις 8.500-9.500 αιτήσεις) θα ξεκινήσει μέσα στο 2016.
Ο υφυπουργός εξήγγειλε τη δημοσίευση του β' κύκλου των προσκλήσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με αυξημένους προϋπολογισμούς και με αλλαγές και εξειδικεύσεις στη βάση της εμπειρίας από τον α' κύκλο και αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου στον τομέα του περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), οι οποίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Στάθηκε στις δύο δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων με συνολική δημόσια δαπάνη στα 273 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα στη δράση για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση των σχετικών υποδομών στις Περιφέρειες, βάσει των νέων ΠΕΣΔΑ. «Για αυτή την κρίσιμη δράση έχουν ήδη κατατεθεί 16 προτάσεις από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των ΠΕΣΔΑ, προχωρήσαμε έγκαιρα στην έκδοση των προσκλήσεων, ώστε με την έγκριση των σχεδίων να μπορεί άμεσα να προχωρήσει η υλοποίηση», τόνισε ο υφυπουργός.