Ελληνικό σήμα διεκδικούν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια αλλά και έπιπλα αναζητούν την δική τους ελληνική ταυτότητα με τους εκπροσώπους των κλάδων αυτών να θέτουν θέμα διεύρυνσης των κανονισμών απονομής σήματος ελληνικού προϊόντος. Ήδη το σήμα ελληνικού προϊόντος το οποίο έχει θεσπιστεί και απονέμεται από το υπουργείο Εμπορίου σε επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις δίνεται μόνο για προϊόντα του διατροφικού κλάδου και συγκεκριμένα για το γάλα, τα γαλακτοκομικά, τα οινοπνευματώδη και σύντομα για το ελαιόλαδο.

Για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα δεν υπάρχει κανονισμός απονομής του Σήματος Ελληνικού Προϊόντος, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται διάφορες σημάνσεις που δημιουργούν σύγχυση στον καταναλωτή και στρεβλώνουν την συμπεριφορά του με αποτέλεσμα να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

Για τις ελληνικές επιχειρήσεις η αξιοποίηση του ελληνικού σήματος αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο στην εσωτερική αγορά έναντι εισαγόμενων προϊόντων όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Η επιστημονική ομάδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας έχει ήδη προχωρήσει στη σύνταξη σχεδίου κανονισμών απονομής του ελληνικού σήματος για τα κλωστοϋφαντουργικά και ένδυση (υφάσματα, τουριστικό ύφασμα, κάλτσες -καλσόν, εσώρουχα, πλεκτά και ενδύματα), παιχνίδια, υποδήματα και έπιπλα την οποία και θα παρουσιάσουν στην διάρκεια της συνάντησης με τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα.

Στόχος του επιμελητηρίου είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού πιστοποίησης και απονομής του σήματος ελληνικού προϊόντος κάτι που ήδη υπάρχει για άλλα προϊόντα. Το σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, ταυτοποιεί την ελληνική προστιθέμενη αξία προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών. Βρίσκεται στη διάθεση των επιχειρήσεων που παράγουν στη χώρα μας αλλά και των καταναλωτών σε όλον τον κόσμο που επιλέγουν  να καταναλώνουν προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Το Ελληνικό Σήμα, είναι κρατικό, απονέμεται όμως προαιρετικά εφόσον αυτό ζητηθεί από τις επιχειρήσεις έτσι δεν αποτελεί εμπόδιο ή παράβαση κανόνων ανταγωνισμού. Επίσης δεν συνδέεται με ισχυρισμό ποιότητας παρά μόνο με την εθνικότητα της προστιθέμενης αξίας.

Οι φορείς του Σήματος επωφελούνται από την αναγνωσιμότητα του τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Δίνεται η δυνατότητα νια τους παραγωγούς, είτε στον πρωτογενή τομέα είτε στη μεταποίηση, ή στις υπηρεσίες, να προωθούν εφόσον το επιθυμούν την ελληνικότητα τους ενώ δικαιούχοι του σήματος είναι επιχειρήσεις που επενδύουν στην ελληνική παραγωγή ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Να σημειωθεί ότι για τα προϊόντα που υπάρχουν ήδη κανονισμοί αρμόδιοι φορείς απόδοσης του σήματος είναι:

-Για το Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ο ΕΛΓΟ Δήμητρα (τηλ. 2108392000 2108392148 agrocert@otenet.gr)

-Για τα αλκοολούχα ποτά ο φορέας απονομής είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους (Δ/νση Αλκοόλης και Τροφίμων τηλ.2106479220 e-mail alkooli@gcsl.gr)

 Πως δίνεται το ελληνικό σήμα;

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

α) τα φυσικά προϊόντα,

β) τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα και

γ) τα λοιπά (βιομηχανικά - βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες.

Για την απονομή του σήματος, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς, κοινοτικές και εθνικές διατάξεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις επισημάνσεις, την ασφάλεια και προστασία του καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει από την παραγωγή ή την επεξεργασία τους να προκύπτει εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Ειδικά για τα φυσικά προϊόντα (αγροτικό, κτηνοτροφικά προϊόντα, πρώτες ύλες), ως βασικό κριτήριο για την απονομή του Σήματος ορίζεται η παραγωγή ή εκτροφή ή η συγκομιδή, ανάλογα με το προϊόν, στην Ελληνική Επικράτεια.

Στα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα, για την απονομή του σήματος, πρέπει ποσοστό της μάζας των συστατικών τους ή της μάζας της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται να προέρχεται από την Ελλάδα.

Με τον κανονισμό απονομής καθορίζεται, για κάθε κατηγορία προϊόντος, συγκεκριμένα το ποσοστό επί της μάζας του κάθε επί μέρους συστατικού ή της βασικής πρώτης ύλης.

Με τον κανονισμό μπορεί να εισάγονται εξαιρέσεις από το κριτήριο αυτό στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) για πρώτες ύλες που δεν υπάρχουν ή δεν είναι δυνατόν να παραχθούν στην Ελληνική Επικράτεια ή παράγονται σε μη επαρκείς ποσότητες, β) για προϊόντα, η ελληνικότητα των οποίων συνίσταται στον παραδοσιακό ή τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας τους, γ) επίσης, μπορεί να εισάγονται προσωρινές εξαιρέσεις από το κριτήριο, εφόσον παρουσιάζεται έλλειψη σε συγκεκριμένη πρώτη ύλη, που οφείλεται σε αντικειμενικά, έκτακτα και εξαιρετικά γεγονότα, όπως ενδεικτικά φυσικές καταστροφές ή κακές καιρικές συνθήκες.

Για τα λοιπά (βιομηχανικά - βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες, ως βασικό κριτήριο απονομής ορίζεται το ποσοστό του κόστους παραγωγής που πραγματοποιείται στην Ελληνική Επικράτεια, όπως αυτό εξειδικεύεται με τον κανονισμό απονομής για κάθε προϊόν ή υπηρεσία

Στο κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται δαπάνες που αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας, ενώ αποκλείονται όσες αφορούν την προώθηση, προβολή και διαφήμιση του προϊόντος.