της Βάσης Παναγοπούλου
Από τους τοπικούς κτηνοτρόφους της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, προέρχονται στο σύνολό τους οι εισκομιζόμενες ποσότητες, αποκλειστικά πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου Μπούρινος, κ. Δίκος Ιωάννης.
Το τυροκομείο τους, εδρεύει στους πρόποδες του ορεινού όγκου Βούρινος ή Μπούρινος, στην Μπάρα της Σιάτιστας (η βορειοανατολική του πλευρά ανήκει στον νομό Κοζάνης), περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας, αφού ο Βούρινος έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Από τους συνολικά 800 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος που επεξεργάζονται, παράγουν περίπου 150 τόνους τυριών.
Τα προϊόντα τους πιστοποιημένα ως ΠΟΠ είναι: φέτα, μυζήθρα και ανθότυρο.
«Το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι η φέτα. Από το σύνολο της παραγωγής μας, περίπου το 10% εξάγεται στην Γερμανία», δήλωσε ο κ. Δίκος. Όλα τα τυροκομικά προϊόντα της εταιρίας που δραστηριοποιείται στον ελλαδικό χώρο από το 2009, πωλούνται υπό την επωνυμία «Μπούρινος», σε συσκευασία δοχείων, πλαστικών αλλά και σε συσκευασίες κενού αέρος.
Πληροφορίες: //www.epilegotopika.gr