της Βάσης Παναγοπούλου
Η εταιρεία Κουρέλλας δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων από το 1996 με το εμπορικό σήμα Biopan, ενώ η συμβατική παραγωγή ξεκινάει μερικά χρόνια νωρίτερα. Το γάλα που εισκομίζεται σήμερα στις εγκαταστάσεις της, προέρχεται από 50 βιολογικής εκτροφής μονάδες αιγοπροβάτων, ενώ μόνο μία είναι εκτροφής αγελάδων. Τα ζώα τους όλα είναι ντόπιας φυλής και βόσκουν ελεύθερα στα ορεινά βοσκοτόπια. Η εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κύκλο συνεργασιών που απαριθμεί συνολικά περί τα 90 νοικοκυριά που εκτρέφουν ή καλλιεργούν με βιολογικό τρόπο, έχοντας καταστεί ικανή να τρέφει με ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές τα εκτρεφόμενα ζώα. Έτσι εκτός από τις κτηνοτροφικές φάρμες που βρίσκονται στην περιοχή των Γρεβενών, όπως άλλωστε και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας, καλλιεργούνται περί τα 20.000 στρέμματα σιτηρών, ψυχανθών και άλλων καλλιεργειών.
Συνολικά παράγονται 250 τόνοι βιολογικών τυριών και 600 τόνοι συμβατικών, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Σωκράτης Κουρέλλας, πρόεδρος της εταιρείας. Τα κυριότερα προϊόντα της εταιρείας που ανήκουν και στην κατηγορία ΠΟΠ, είναι φέτα από 100% πρόβειο γάλα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κατσικίσιο τυρί, μπάτζιος, μανούρι και το Ανεβατό, από αμιγώς κατσικίσιο γάλα, που η εταιρεία ταυτοποίησε και κατοχύρωσε ως ΠΟΠ. Παράγουν ακόμη, τυρί με σκόρδο και πιπεριά, τυρί με ελιά και τσίλι (μοσχοτύρι). Το 80% των παραγόμενων τυριών, εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης. Η εταιρεία συνεργάζεται με διάφορους πανεπιστημιακούς φορείς, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για την ανάδειξη και τυποποίηση παραδοσιακών τυριών κι έχει αρκετά βραβεία να επιδείξει στο ενεργητικό της.
Πληροφορίες: //www.kourellas.gr