Μύθος το επιχείρημα ότι η Πειραιώς δεν μπορεί να «σηκώσει το βάρος της ΑΤΕ

Μύθος το επιχείρημα ότι η Πειραιώς δεν μπορεί να «σηκώσει το βάρος της good ATE bank» – Εναλλακτικά deal με την Eurobank ή Εθνική δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν από την πρόταση της Πειραιώς – Αποτελεί εξαίρεση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Ο σύλλογος εργαζομένων της ΑΤΕ Bank και ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετά την κοινοποίηση των σχεδίων της Πειραιώς ότι ενδιαφέρεται για την good bank έσπευσαν να αναφέρουν ότι «δεν είναι δυνατό η Πειραιώς με τόσα προβλήματα που έχει να εξαγοράσει την καλή ΑΤΕ»
Το επιχείρημα αυτό είναι διάτρητο και μη πειστικό.
Σήμερα θα επιχειρήσουμε να αποδείξουμε ότι η εξαγορά της good ATE bank από την Πειραιώς είναι καλύτερο deal από την good ATE με την Εθνική ενώ μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση ΑΤΕ με ΤΤ στο πλαίσιο της συμπληρωματικότητας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Πειραιώς έφερε αναστάτωση στο εσωτερικό της ΑΤΕ και στους εργαζομένους.
Η παρουσία Πανταλάκη του διοικητή της ΑΤΕ  στην ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ αφενός δείχνει τον απογαλακτισμό του από το ΠΑΣΟΚ αφετέρου αποδεικνύει και την αγωνία να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ Bank.
Το μείζον ζήτημα είναι ιδιωτικοποίηση έχοντας σπάσει σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα ή συγχώνευση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;
Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι η κακή Πειραιώς δεν μπορεί να εξαγοράσει την καλή ΑΤΕ που θα προκύψει μετά την διάσπαση είναι τελείως άστοχο.
Αν επιλεγεί η λύση της ιδιωτικοποίησης η Πειραιώς ως λύση είναι πολύ καλύτερη π.χ. από την Εθνική.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Πειραιώς διασφαλίζει θέσεις εργασίας της good ATE Bank.
H Πειραιώς εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση αλλά η Εθνική εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη αρνητική θέση.
Επίσης το όφελος που θα έχει η Πειραιώς σε κεφάλαια στον ενοποιημένο ισολογισμό αλλά και σε ρευστότητα σχεδόν παραπλήσια θα είναι και στην Εθνική με το μειονέκτημα ότι η Εθνική θα χρειαστεί να κλείσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταστημάτων καθώς ο βαθμός αλληλοεπικάλυψης φθάνει το 45% με 50% σε ορισμένες γεωγραφικές ζώνες.
Η Εθνική μπορεί να μην παίζει για την ΑΤΕ αλλά το επιχείρημα ότι τα πλεονεκτήματα στο deal Πειραιώς good AΤΕ είναι περισσότερα από ένα υποθετικό deal Εθνικής με good ATE.
Αυτό το αναφέρουμε ως βασικό επιχείρημα ότι η Πειραιώς δεν μπορεί να εξαγοράσει την ΑΤΕ Bank. Αν αυτό ισχύει τότε ούτε η Εθνική μπορεί να εξαγοράσει την good ATE.
Μόνη εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελεί ένα deal μεταξύ good ATE και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Λόγω της συμπληρωματικότητας των δύο τραπεζών θα προέκυπταν συνέργειες σοβαρής κλίμακας ίσως μεγαλύτερες από ένα deal μεταξύ της  good AΤΕ με μια ιδιωτική τράπεζα.
Αν οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ πουν «δεν θέλουμε την Πειραιώς αλλά θέλουμε την Εθνική τότε θα είναι 100% λάθος. Αν πουν θέλουμε συγχώνευση με το ΤΤ τότε θα υπάρξει διαφοροποίηση» αναφέρει τραπεζικός παράγοντας και έχει δίκιο.
Η Πειραιώς από τις ιδιωτικές τράπεζες είναι ίσως η καλύτερη λύση για την good AΤΕ αλλά σε ένα τέτοιο deal αν αντιπαραβάλλουν ως αντίπαλο δέος το good ATE με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μόνο τότε διαφοροποιούνται τα πράγματα αισθητά.
Η καλή ΑΤΕ με το ΤΤ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα καλό εναλλακτικό τραπεζικό σχήμα.
Μην λησμονούμε ότι για πρώτη φορά το σχέδιο συγχώνευσης μεταξύ ΑΤΕ και ΤΤ είχε εξεταστεί το 2005 επί διοίκησης Μηλιάκου ο οποίος το είχε υποβάλλει στον τότε πρωθυπουργό  Κ Καραμανλή αλλά για λόγους διαφόρων ισορροπιών δεν ευδοκίμησε η πρόταση αυτή.

Τι θα κερδίσει η Πειραιώς από την good ATE Bank;

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ και μάλλον προς το τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου θα έχουν ξεκαθαρίσει οι προθέσεις καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί τα business plan που θα παραδώσουν Πειραιώς και  ενδεχομένως η Eurobank  η οποία ενδιαφέρεται για την good ATE Bank καθώς και τα due diligence στις 4 συστημικές τράπεζες από το ΤΧΣ.
Το www.bankingnews.gr έχει αναφερθεί διεξοδικά στον τρόπο με τον οποίο θα διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα η ATE bank.
Ωστόσο το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ενδιαφέρονται η Πειραιώς για την good ATE Bank;
Για να εξηγηθεί με πολύ απλό τρόπο γιατί ενδιαφέρεται  η τράπεζα Πειραιώς  για την καλή ΑΤΕ Bank θα πρέπει να αποτιμηθούν
1)Τι συνέβη στο παρελθόν όταν η Πειραιώς είχε εξαγοράσει την Proton bank
2)Να αξιολογηθεί η υφιστάμενη δομή κεφαλαίων και κεφαλαιακών αναγκών αλλά και ρευστότητας της Πειραιώς.
Στο παρελθόν – πριν χρόνια – όταν η Proton bank ήταν ακόμη εύρωστη σε κάποιο βαθμό η Πειραιώς εξαγόρασε την τράπεζα επιτυγχάνοντας 1)να βελτιώσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση.
2)Η Πειραιώς χρησιμοποίησε και την ρευστότητα της τράπεζας η οποία έβαινε μειούμενη λόγω της εκροής καταθέσεων.
Η Πειραιώς κυρίως εκμεταλλεύτηκε το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας.
Μέσω της ενοποίησης βελτίωσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ταυτόχρονα μείωσε τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Για να έχει αξία η εξαγορά της ΑΤΕ θα πρέπει να αποτιμηθεί τι θα περιλαμβάνει η νέα good bank ATE.
Η Good ATE Bank θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία του ισολογισμού ενεργητικού και παθητικού που είναι υγιή, ενήμερα δάνεια ενώ θα απομακρυνθούν οι μη δομικές οργανικές – τραπεζικές δραστηριότητες.
Π.χ. όλες οι θυγατρικές του μη χρηματοοικονομικού τομέα θα μεταφερθούν στην bad bank ή θα πωληθούν.
Με βάση ενδείξεις υπάρχει ενδεχόμενο στην Bad bank στην κακή τράπεζα που θα τεθεί σε εκκαθάριση να τοποθετηθούν περί τα 4-5 δις ευρώ πάσης φύσεως assets.
H κακή ΑΤΕ θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση αλλά προκύπτει ένα νέο ζήτημα το ΤΧΣ θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με ρευστότητα μεταξύ της απόκλισης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.
Η bad ATE θα είναι κομμάτι του ενεργητικού και ως γνωστό πάντα το ενεργητικό και το παθητικό είναι το ίδιο αριθμητικά.
Για να καλυφθεί το άνοιγμα ενεργητικού της Good ATE Bank το ΤΧΣ θα πρέπει να καταβάλλει τόσα κεφάλαια σε ρευστότητα ώστε να ισοσκελίσει τον ισολογισμό που μπορεί να φθάσουν τα 3-4 δις ευρώ.
Αυτά τα 3-4 δις ευρώ θεωρούνται χαμένα χρήματα καθώς δεν θα επιστραφούν στο ΤΧΣ άρα μπορούν να θεωρηθούν bonus στον αγοραστή.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος που πρέπει να αποτιμηθεί είναι με ποιο μοντέλο θα σπάσει η ΑΤΕ σε good και bad bank;
Θα σπάσει κατά τα πρότυπα της Proton bank δηλαδή με την δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος ή κατά τα πρότυπα της TBank που τέθηκε σε πώληση σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εν προκειμένω στο ΤΤ;
Ο τρόπος διαχωρισμού σε good και bad bank έχει μεγάλη σημασία γιατί τίθενται ζητήματα ανακεφαλαιοποίησης και κάλυψης του χάσματος ρευστότητας.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η ΑΤΕ να σπάσει σε good και bad bank και αν αποφασιστεί να πωληθεί να συγχωνευθεί με άλλη ενδιαφερόμενη τράπεζα την Πειραιώς ή την Eurobank.

Τι κερδίζουν η Πειραιώς και η Eurobank;

Οι 2 τράπεζες έχουν καλύψει ένα μέρος των κεφαλαιακών τους αναγκών μέσω των προκαταβολών που έχουν λάβει από το ΤΧΣ.
Η Πειραιώς ή η Eurobank δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που έλαβαν για να εξαγοράσουν την ΑΤΕ Bank. Αυτό είναι απόλυτο.
Όμως αν αποφασιστεί μια εκ των δύο τραπεζών ότι θα απορροφήσει την good ATE Bank η νέα τράπεζα ο εξαγοράζων και η εξαγοραζόμενη good ATE Bank θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ.
Επειδή τα στοιχεία του ενεργητικού που θα προστεθούν στην Πειραιώς ή την Eurobank θα είναι υγιή η απαίτηση κεφαλαίων θα είναι μικρότερη.
Π.χ. αν η Πειραιώς χρειαζόταν μόνη της 6 δις και η ΑΤΕ μόνη της 4 δις μαζί στο νέο σχήμα και η ΑΤΕ ως good bank θα χρειαστούν 7-8 δις ευρώ. Εκτιμάται ότι η good ATE θα χρειαστεί 1-1,5 δις ευρώ ανακεφαλαιοποίηση.
Ταυτόχρονα η Πειραιώς ή η Eurobank κερδίζουν σε υπερθετικό βαθμό σε ρευστότητα.
Η Πειραιώς έχει αντλήσει από την ΕΚΤ και το ELA της TτΕ 25 δις η Eurobank έχει αντλήσει 34 δις και η ΑΤΕ περίπου 6 δις ευρώ.
Όμως η ΑΤΕ θα διαθέτει περίπου 18 δις καταθέσεις και υγιή στοιχεία ενεργητικού που αυτό σημαίνει ότι θα αποδεσμεύσει τουλάχιστον 8-9 δις από την Πειραιώς ή την Eurobank όποια από τις δύο την εξαγοράσει.
Η Πειραιώς επειδή θέλει να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας βρίσκεται σε προτιμητέα θέση στην διεκδίκηση της good ATE αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς να λεχθεί το οτιδήποτε καθώς αυτές είναι οι προθέσεις μπορεί να μην ολοκληρωθεί τελικά η πώληση της ΑΤΕ για πλείστους λόγους και μεταξύ αυτών και πολιτικούς.
Το βέβαιο είναι ότι τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank κερδίζουν σε ρευστότητα και σε κεφάλαια κυρίως σε ρευστότητα.

Πόσο αποτιμάται η good ATE Bank

Η νέα good ATE Bank μπορεί να έχει υγιή περιουσιακά στοιχεία καλά στοιχεία ενεργητικού και καταθέσεις ωστόσο η αξία μιας good bank είναι μηδέν.
Αν επιλεγεί η λύση αυτή το κράτος τι κερδίζει;
Διασώζει την ΑΤΕ που η Τρόικα θέλει να κλείσει.
Επενδύσει λιγότερα κεφάλαια μέσω του ΤΧΣ στην ΑΤΕ και διασφαλίζει και την συστημική τράπεζα που θα την εξαγοράσει.

Ο τρόπος διάσπασης σε good και bad bank της ΑΤΕ

Ένα σκληρό μεν αλλά αποτελεσματικό δε σχέδιο σωτηρίας φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί οι εμπλεκόμενοι για την ATE Bank.
Η νέα κυβέρνηση μπορεί να δήλωσε ότι θα διασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ενώ θα δοθεί έμφαση στην εξασφάλιση των δανείων προς τον Αγροτικό τομέα που αποτελούν το 10% του συνόλου των χορηγήσεων ή 2,2 δις ευρώ αλλά δεν ανέφεραν τον τρόπο.
Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει αυτό το σχέδιο από τον Ιούνιο του 2012.
Η ΑΤΕ θα σπάσει σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα.
Στην good Bank θα ενταχθούν τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα – κατά την άποψη μας πολλά εξ αυτών είναι χαμηλής ποιότητας και κακώς θα ενταχθούν στην καλή τράπεζα – ορισμένα βασικά επιχειρηματικά δάνεια και μέρος της λιανικής.
Στην Bad bank θα ενταχθούν όλες οι συμμετοχές και θυγατρικές της ΑΤΕ που είναι σχεδόν χρεοκοπημένες ή ζημιογόνες, τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα ύψους 190-200 εκατ ευρώ και ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια, όπως επίσης και όλα τα εναπομείναντα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα. 
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα εταιρίες χρεοκοπημένες όπως ΕΒΖ και άλλες απομακρύνονται από τον ισολογισμό της ΑΤΕ Bank
Με βάση πρώτους υπολογισμούς στην bad bank στην κακή τράπεζα θα μεταφερθούν στοιχεία ενεργητικού και θυγατρικές ύψους 4-5 δις ευρώ.
Παράλληλα με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες θα κλείσουν 120-140 καταστήματα.
Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση προ της διάσπασης της σε good και bad bank η ΑΤΕ θα χρειαζόταν περίπου 4 δις ευρώ κεφάλαια.
Μετά το σπάσιμο της τράπεζας σε good και bad bank η Good Bank θα χρειαστεί για να ανακεφαλαιοποιηθεί 2 δις ευρώ αν και ακόμη αυτό είναι πολύ επισφαλής πρόβλεψη.
Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες και τα κεφάλαια που θα κληθούν να επιστρέψουν

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr