Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν υποχωρήσει απότομα το μήνα Μάιο λόγω των γενικά ευνοϊκών ποσοτήτων προμηθειών, την αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του FAO.
Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του FAO, ο οποίος μετρά τη μηνιαία μεταβολή των διεθνών τιμών ενός καλαθιού προϊόντων διατροφής, μειώθηκε κατά τέσσερα τοις εκατό το Μάιο.
Είναι κατά μέσο όρο 204 πόντους που σημαίνει 9 μονάδες κάτω από τον Απρίλιο. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011 και περίπου 14 τοις εκατό κάτω από τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2011.
"Οι τιμές έχουν πέσει απότομα από το ανώτατο επίπεδό τους, αλλά παραμένουν ακόμη υψηλές και ευάλωτες λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες κατά τους κρίσιμους μήνες που έχουμε μπροστά μας," δήλωσε σχετικά ο αναλυτής δημητριακών του FAO Αμπντολρεζά Abbassian.
Ο FAO ταυτόχρονα αύξησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών κατά 48,5 εκατ. τόνους, από το Μάιο, κυρίως λόγω της προσδοκίας για μια αρκετά μεγάλη καλλιέργεια αραβοσίτου στις ΗΠΑ που θα δράσει ως «προφυλακτήρας».
Οι τελευταίες προβλέψεις του FAO για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2012 βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ των 2.419 εκατ. Τόνους, δηλαδή 3,2 τοις εκατό πάνω από το ρεκόρ του 2011.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αναμένεται να προέλθει κυρίως από αραβόσιτο στις Ηνωμένες Πολιτείες εν τω μέσω ενός πρώιμου ξεκινήματος της σεζόν φύτευσης και των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν για την ανάπτυξη των φυτών.
Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών προβλέπεται να ανέλθει σε 1 248 εκατ. τόνους, δηλαδή με 85 εκατομμύρια τόνους αύξηση από το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, με τη φύτευση να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί και ένα μεγάλο μέρος της καλλιέργειας σε πολύ πρώιμα στάδια της ανάπτυξης, η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες κατά τους προσεχείς μήνες.
Με τις κύριες καλλιέργειες ρυζιού να βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο ήδη στο έδαφος σε πολλές χώρες, η πρόβλεψη της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού το 2012 είναι πιο σταθερή και δείχνει μια αύξηση 2,2 τοις εκατό από το 2011, δηλαδή περίπου 490 εκατομμύρια τόνους, αντανακλώντας κυρίως τις μεγαλύτερες φυτείες στην Ασία.
Για το σιτάρι, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια συρρίκνωση της τάξης του 3 τοις εκατό της παραγωγής το 2012, με 680 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που εξακολουθεί να είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Η παγκόσμια κατανάλωση των δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2 τοις εκατό το 2012/13, σε 2 376 εκατ. τόνους, με την αξιοποίηση της τροφής να αυξάνεται κατά 3,8 τοις εκατό, ενώ η κατανάλωση των τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις πάνω από 1 τοις εκατό, σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το ρυθμό της παγκόσμιαςαύξησης του πληθυσμού.
Με βάση το επίπεδο των τρεχουσών προβλέψεων, η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών θα υπερβαίνει την προβλεπόμενη κατανάλωση του 2012/13 (η οποία έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω από τον περασμένο μήνα κατά 19 εκατομμύρια τόνους ή κατά 1 τοις εκατό) και θα οδηγήσει σε σημαντική ανανέωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών, μέχρι 36 εκατομμύρια τόνους , ή 7 τοις εκατό, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
Απότομη υποχώρηση των τιμών στα τρόφιμα το Μάιο
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
600 χιλιόμετρα αυτονομίας από το 2025για το RenaultTrucksE-TechT
27 Νοεμβρίου 2024, 17:00
«Ξαφνικός» θάνατος της ακτινιδιάς
27 Νοεμβρίου 2024, 16:28