Κοντά στα επίπεδα του 2010 «έκλεισαν» πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, κατορθώνοντας να διατηρήσουν τα μεγέθη τους -τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία- παρά τις αρνητικές επιπτώσεις, που είχε στην κατανάλωση η εκδήλωση του βακτηρίου e-coli. Παρότι η επίδραση του e-coli στη φήμη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ήταν μικρότερη, σε σχέση με εκείνη που είχε στις εξαγωγές άλλων χωρών, ωστόσο έφερε κάθετη πτώση πωλήσεων και στα ελληνικά οπωροκηπευτικά.
Ενδεικτικό της ζημίας που έκανε, είναι το γεγονός ότι, ενώ μέχρι τις 26/5/2011, όταν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το e-coli, οι ελληνικές εξαγωγές νωπών/μεταποιημένων οπωροκηπευτικών εμφανίζονταν αυξημένες κατά 17% σε όγκο και 9% σε αξία, στη συνέχεια μειώθηκαν δραστικά και η χρήση «ισορρόπησε» στα επίπεδα του 2010.
Πάντως, τα πρώτα μηνύματα για τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών το 2012 είναι θετικά. «Πέρυσι παρά την υποκατανάλωση και την υπόθεση του e-coli, κλείσαμε ‘’ίσα βάρκα-ίσα πανιά’’, με μικρή μόνο μείωση της αξίας, στα 1,519 δισ. ευρώ (1,527 δισ. το 2010)», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικων και Χυμών "Incofruit Hellas", Γιώργος Πολυχρονάκης.
«Αν αρθούν τα μεγάλα εμπόδια, όπως για παράδειγμα η στάση πληρωμών, που σημειώνεται ουσιαστικά στις επιστροφές ΦΠΑ, θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε φέτος τα περσινά επίπεδα και μια αυξητική ροή», εκτίμησε ο κ.Πολυχρονάκης, σύμφωνα με τον οποίο η μη επιστροφή ΦΠΑ αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων, ακόμη και των πιο υγιών, καθώς έχει «στραγγαλίσει» τη ρευστότητά τους.
Ερωτηθείς σε τί ύψος ανέρχονται οι οφειλές από μη επιστροφή ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις του κλάδου, ο κ.Πολυχρονάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει σχετικός υπολογισμός, αλλά αν υπολογίσει κάποιος ότι σε καθεμία από 10-15 μεσαίου/μεγάλου μεγέθους υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου οφείλονται περίπου 1 εκατ. ευρώ από τις αρχές 2011, τότε μπορεί να αντιληφθεί τα μεγέθη. Διευκρίνισε πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται κάποιες επιστροφές, πχ, μέσω συμψηφισμού οφειλών προς το δημόσιο.
Διακίνηση μη τυποποιημένων προϊόντων από δήθεν εμπόρους
«Αγκάθι» αποτελεί και η διακίνηση μη τυποποιημένων οπωροκηπευτικών προϊόντων από δήθεν Έλληνες εμπόρους, που παρατηρήθηκε και πέρυσι. Όπως υποστήριξε ο κ.Πολυχρονάκης, τα προϊόντα αυτά διακινούνται σε κιβώτια συσκευασίας χωρίς την απαιτούμενη σήμανση, ακόμη και χύμα εντός φορτηγών αυτοκινήτων, χωρίς την επεξεργασία τους από συσκευαστήρια και χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Προωθούνται δε, από «εμπόρους» στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και για δυσφήμηση των ελληνικών προϊόντων.
«Παράλληλα παρατηρείται δραστηριότητα Βαλκάνιων ‘’εμπόρων’’ ακόμη και Ιταλών, αλλά προσφάτως και …Βρετανών, που διακινούν επίσης μη τυποποιημένα οπωροκηπευτικά κατευθείαν από το χωράφι ή τις λαχαναγορές", υποστήριξε.
Θετικό το άνοιγμα της κινέζικης αγοράς για τα ελληνικά ακτινίδια
Ο κ.Πολυχρονάκης ανέφερε ότι στα ευνοϊκά στοιχεία του 2011 καταγράφεται η έναρξη εξαγωγών ελληνικών ακτινιδίων κατευθείαν στην Κίνα, μετά την πιστοποίηση (κατόπιν πολυετών προσπαθειών) δυο ελληνικών επιχειρήσεων, με θετικά αποτελέσματα και με ευοίωνες προοπτικές. Επίσης, παρατηρείται διεύρυνση του αριθμού νέων αγορών (χώρες Αραβικής Χερσονήσου, Ινδία, Ν. Κορέα κ.α.), όπου έχουν επιτυχώς τοποθετηθεί ελληνικά οπωροκηπευτικά.
Κοντά στα επίπεδα του 2010 οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών πέρσι
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
600 χιλιόμετρα αυτονομίας από το 2025για το RenaultTrucksE-TechT
27 Νοεμβρίου 2024, 17:00
«Ξαφνικός» θάνατος της ακτινιδιάς
27 Νοεμβρίου 2024, 16:28