Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φραγμοί στο εμπόριο: μόνο το 2016, σημειώθηκε αύξηση των εμπορικών φραγμών για τους ευρωπαίους εξαγωγείς κατά 10 %, σύμφωνα με ##_## .
Για παράδειγμα, Έλληνας παραγωγός κονσερβοποιημένων ροδάκινων κόντεψε σχεδόν να χάσει μια από τις κυριότερες αγορές του όταν η Βραζιλία αύξησε σε 55% τους εισαγωγικούς δασμούς για τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα. Αυτό το σαφές εμπόδιο στην πρόσβαση στην αγορά παραβιάζει τη ##_## και κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και από την ευρωπαϊκή κεντρική οργάνωσή τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνέχεια, έθεσε το ζήτημα με τη Βραζιλία και κατόρθωσε να αφαιρέσει τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα από τον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε υψηλούς δασμούς. Ως εκ τούτου, ο κατασκευαστής κατόρθωσε να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε μια από τις κυριότερες αγορές του και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Η περίπτωση αυτή είναι ενδεικτική πλήθους άλλων. Πράγματι, μόνο το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη σε 20 ξεχωριστές υποθέσεις για να αποκαταστήσει τις φυσιολογικές εμπορικές συνθήκες μετά την επιβολή εμποδίων από άλλες χώρες — με επικεφαλής τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Ισραήλ και την Ουκρανία — τα οποία έπληξαν τις εξαγωγές της ΕΕ αξίας 4,2 δις. ευρώ. Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, των αυτοκινήτων και των καλλυντικών προϊόντων ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την επιτυχή παρέμβαση της Επιτροπής για την υποστήριξη των εξαγωγών της ΕΕ.