Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση των εμπόρων και μεταποιητών, στο κάλεσμα που τους απηύθυναν, οι περισσότεροι εκ των 2.500 παραγωγών του νομού Χαλκιδικής που εκπροσωπούνται από τους 14 αγροτικούς συνεταιρισμούς -από την Ορμύλια μέχρι τον Βάβδο, την Τρίγλια και τα Φλογητά, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι πρόεδροι των Αγίου Μάμαντος και Σημάντρων, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος και Βαγγέλης Μισαηλίδης.
Μάλιστα, όπως διευκρίνισαν, ύστερα από σχετική επαφή που είχαν μεταξύ τους οι δύο πλευρές, αποφασίστηκε η συνάντησή τους να γίνει την Πέμπτη 24/8, στις 8 το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Ποτίδαια Χαλκιδικής.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελαιοπαραγωγοί είναι αποφασισμένοι να προτείνουν στους εμπόρους και μεταποιητές να αγοράσουν το προϊόν τους σε τιμές 1,10-1,20 ευρώ/κιλό, αλλά και να υπογραφούν μεταξύ των δύο πλευρών πολυετή συμβόλαια με σταθερές τιμές.
Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, τότε -όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ελαιοπαραγωγοί- δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το προϊόν τους στα λιοτρίβια. «Με το κόστος παραγωγής να υπερβαίνει και τα 70 λεπτά/κιλό, είναι ασύμφορο να καλλιεργούμε στις τιμές που παίρνουμε τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, προσθέτοντας: «Συμφέρει καλύτερα να το κάνουμε ελαιόλαδο».
«Ειδικά όσοι πληρώνουν ανθρώπους για να τους κάνουν όλες τις γεωργικές εργασίες, ζημιώνονται κάθε χρόνο και περισσότερο και αυτό δεν μπορεί άλλο να συμβαίνει» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι τυχαίο που φέτος εγκατέλειψε την καλλιέργεια ποσοστό 15%, που πέρυσι ασχολούνταν εντατικά».
Στον νομό Χαλκιδικής, περισσότεροι από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια. Η παραγωγή υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στον νομό λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται βάσει των πρώτων εκτιμήσεων των συνεταιριστών της περιοχής, σε 80.000-100.000 τόνους. Σε μια καλή χρονιά στη Χαλκιδική, στην οποία παράγεται το 50% - 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η παραγωγή φτάνει έως και τους 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές που ξεπέρασε και τους 140.000 τόνους, γεγονός που όμως που επέδρασε αρνητικά στις τιμές.