ΕΕ: Τέλος η δισφαινόλη Α (BPA) από τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Η απαγόρευση σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται η χρήση της BPA σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την απαγόρευση της χρήσης δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, λόγω των δυνητικά επιβλαβών επιπτώσεών της για την υγεία. Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ορισμένων πλαστικών και ρητινών.

Η απαγόρευση σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται η χρήση της BPA σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά, όπως οι επικαλύψεις σε μεταλλικά δοχεία, οι επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές φιάλες, οι ψύκτες νερού και άλλα κουζινικά σκεύη. Η απαγόρευση έρχεται ύστερα από τη θετική ψήφο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις αρχές του έτους, και αφού παρήλθε η περίοδος ελέγχου από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και βασίζεται στην τελευταία επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Ειδικότερα, η EFSA συμπέρανε ότι η BPA έχει «δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα» και ότι πριν από την προτεινόμενη απαγόρευση προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση και διεξοδικές συζητήσεις με όλα τα κράτη μέλη.

Η χρήση της BPA έχει ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ για τα μπιμπερό και παρόμοια προϊόντα. Για τα περισσότερα προϊόντα προβλέπεται περίοδος σταδιακής κατάργησης 18 μηνών, με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη βιομηχανία να προσαρμοστεί και να αποφευχθεί η διατάραξη της αλυσίδας τροφίμων. Η απαγόρευση περιλαμβάνει επίσης και άλλες δισφαινόλες που είναι επιβλαβείς για το αναπαραγωγικό και το ενδοκρινικό σύστημα.

Ο Όλιβερ Βάρχεϊ, Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και για την Καλή Μεταχείριση των Ζώων, δήλωσε σχετικά: «Η διατήρηση υψηλών προτύπων ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προστασία των πολιτών είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Επιτροπής. Η σημερινή απαγόρευση, που βασίζεται σε έγκυρες επιστημονικές θέσεις, θα προστατεύσει τους καταναλωτές και τις καταναλώτριές μας από επιβλαβείς χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και τα ποτά τους.»