Υπάρχουν τροφές που όλοι αγαπάμε αλλά φοβόμαστε πως μας παχαίνουν. Είναι έτσι όμως;
Κατά καιρούς διαβάζουμε και ακούμε για το τι πρέπει να τρώμε, τι να αποφεύγουμε, τι μας παχαίνει και τι όχι. Ισχύουν όμως όλα ή μήπως πέφτουμε σε παγίδες που επηρεάζουν την υγεία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες;
Αυγό
Το αυγό αναμφίβολα αποτελεί το πιο παρεξηγημένο και αδικημένο ζωικό τρόφιμο, καθώς θεωρείται υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό. Και όμως, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερόλη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη). Το αυγό αποτελεί μάλιστα από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες, επειδή, ενώ έχει λίγες θερμίδες (70-80 kcal), προκαλεί αίσθημα κορεσμού.
Ψωμί
Oι περισσότεροι το αποφεύγουμε για να μην παχύνουμε. Tο ψωμί, όμως, είναι απαραίτητο, είτε κάνουμε δίαιτα για απώλεια βάρους είτε όχι. Δεν παχαίνει αν ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή. Μαζί με τα άλλα δημητριακά, το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων, τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Ο τρόπος που τρώμε το ψωμί ευθύνεται πολλές φορές για τις επιπλέον θερμίδες που λαμβάνουμε, καθώς συχνά γίνεται το μέσο για να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λαδιού ή το συνδυάζουμε με ζυμαρικά κτλ.
Ξηροί καρποί
Πολλοί τρέμουν στην ιδέα των ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Για χρόνια, όσοι έκαναν δίαιτα απέφευγαν τους ξηρούς καρπούς, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά. Λοιπόν, μπορείτε να ξεχάσετε όλα όσα ίσως έχετε ακούσει για τους ξηρούς καρπούς και απολαύστε τους καθώς αποτελούν ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο! Οι ξηροί καρποί, μεταξύ άλλων, είναι μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Το κλειδί για να απολαύσετε την υπέροχη γεύση τους χωρίς να το παρακάνετε με τα λιπαρά και τις θερμίδες είναι ο έλεγχος της ποσότητας που θα καταναλώσετε. Η κατανάλωση μόλις μίας μικρής χούφτας την ημέρα μπορεί να σας προσφέρει όλα τα οφέλη για την υγεία, χωρίς να χαλάσετε τη διατροφή σας. «Ναι» λοιπόν στους ξηρούς καρπούς, και στη δίαιτα!
Μπανάνα
Η μπανάνα έχει καθιερωθεί στο μυαλό πολλών ως ένα φρούτο πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη και κατ’ επέκταση πολλοί θεωρούν ότι η μπανάνα «παχαίνει» με αποτέλεσμα συχνά να την αποφεύγουν όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Η υπόθεση ότι η μπανάνα παχαίνει είναι σίγουρα αβάσιμη και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τη στηρίζουν. Η αλήθεια είναι ότι η μπανάνα έχει περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με άλλα φρούτα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να «παχύνουμε» ακόμη και αν τρώμε μπανάνα σε καθημερινή βάση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι η μπανάνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μας δίνει άμεση ενέργεια, μας χορταίνει και αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για επιδόρπιο αντί για κάποιο άλλο γλυκό το οποίο θα μας προσφέρει «κενές» θερμίδες δηλαδή χωρίς καμία θρεπτικά αξία.
Μακαρόνια
Τα μακαρόνια, όπως και πολλά άλλα αμυλούχα τρόφιμα, βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά – να αποτελούν, δηλαδή, τη βάση της καθημερινής μας διατροφής. Αυτό που κάνει τα μακαρόνια «παχυντικά» είναι ο τρόπος παρασκευής τους καθώς και η ποσότητα στην οποία τα καταναλώνουμε. Αποφεύγοντας, λοιπόν, τις πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες και το βούτυρο, και προτιμώντας μια απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, λαχανικά, μυρωδικά και ελαιόλαδο, έχουμε ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά!
Αναψυκτικά
Πολλοί τα κατηγορούν ότι προκαλούν κυτταρίτιδα. Δεν υπάρχει, όμως, καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τόσο η κατανάλωση καφεΐνης όσο και ανθρακικού σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα είναι μία δερματική πάθηση η οποία οφείλεται κυρίως σε προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, σε ορμονικές διαταραχές και σε διαταραχές στο εσωτερικό των λιποκυττάρων. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η σωστή διαχείριση του άγχους και μια σωστή διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση του προβλήματος αυτού.
Ζάχαρη
Όπως όλοι οι υδατάνθρακες (π.χ. άμυλο, γλυκόζη, φρουκτόζη), έτσι και η ζάχαρη αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, δηλαδή, αποδίδει 20 θερμίδες). Η ζάχαρη, αποτελεί ένα «καύσιμο» που παρέχει άμεση ενέργεια στον οργανισμό, ενώ έχει πλέον επιβεβαιωθεί πως η μέτρια κατανάλωσή της μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, σύμφωνα με τις συστάσεις του διαιτολόγου σας. Μην ξεχνάτε πως κανένα τρόφιμο ή μεμονωμένο συστατικό του δεν θεωρείται «απαγορευμένο», ούτε ευθύνεται από μόνο του για την ανοδική πορεία του δείκτη της ζυγαριάς. Ακόμη λοιπόν και στις δίαιτες αδυνατίσματος, η ζάχαρη δεν κρίνεται απαγορευτική.
Κατεψυγμένα λαχανικά
Τα αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία και τα θεωρούμε πολύ χαμηλότερης θρεπτικής αξίας από τα φρέσκα λαχανικά, τα οποία έχουν σίγουρα πιο έντονο άρωμα και γεύση. Αλλά αν θέλουμε να τα συγκρίνουμε ως προς τη διατροφική τους αξία θα συμπεράνουμε ότι τα κατεψυγμένα αποτελούν μια καλή επιλογή. Ο σωστός τρόπος συντήρησης, συσκευασίας και κατάψυξης από μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες καθιστούν τα λαχανικά αυτά υγιεινές επιλογές για τη διατροφή μας, που μπορεί ακόμα και να υπερέχουν των φρέσκων, αν τα τελευταία έχουν εκτεθεί σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, θέρμανση ή κακή συντήρηση, που καταστρέφουν π.χ. τις βιταμίνες που αυτά περιέχουν.
Πατάτες
Η πατάτα είναι σίγουρα μια παρεξηγημένη τροφή από πολλούς από εμάς. Τη θεωρούμε μια τροφή ιδιαίτερα παχυντική και για αυτό είναι ίσως από τις πρώτες τροφές που μειώνουμε από τη διατροφή μας, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Και όμως η πατάτα είναι και τροφή πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη γενικά για τη διατροφή μας αλλά και όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε, με την προϋπόθεση ότι τρώγεται βραστή ή ψητή. Αντίθετα όταν καταναλωθούν ως τηγανιτές ή ακόμα χειρότερα σε μορφή τσιπς τότε έχουμε υψηλότατη πρόσληψη θερμίδων από το λάδι που περιέχει.
Βλέπουμε λοιπόν πως καμία τροφή δεν μας παχαίνει, αλλά ταυτόχρονα όλες μπορούν να μας παχύνουν. Πώς γίνεται κάτι τέτοιο; Οι προσωπικές επιλογές στην ποσότητα αλλά και στους συνδυασμούς των τροφών που καταναλώνουμε ευθύνονται για τις μεταβολές του βάρους μας. Με την υιοθέτηση των σωστών διατροφικών συνηθειών,, μπορούμε να απολαμβάνουμε όλες τις αγαπημένες μας τροφές, χωρίς τύψεις.
Σε συνεργασία με την
Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Αθηνών, PGCert Διατροφής Αθλητών
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2108019097, 6937 260311
E-mail: alexandra.damvouneli@gmail.com
Facebook: //www.facebook.com/DamvouneliDietitian