Η κατανάλωση βρώμης για πρωινό μπορεί να μειώσει την πείνα

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Nutrition and Metabolism δείχνει ότι η κατανάλωση βρώμης για πρωινό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, μικρότερο αίσθημα πείνας και κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στο επόμενο γεύμα, σε σχέση με ένα πρωινό ίσων θερμίδων το οποίο όμως περιέχει έτοιμα δημητριακά πρωινού.

Επιστήμονες από το New York Obesity Nutrition Research Center τυχαιοποίησαν 36 εθελοντές (18 νορμοβαρείς και 18 υπέρβαρους) στους οποίους χορήγησαν 3 διαφορετικά πρωινά. Τα πρωινά περιείχαν 350 θερμίδες με ίσες ποσότητες υδατανθράκων, λιπών και υγρών που προέρχονταν ή από βρώμη ή από δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης. Ένα τρίτο πρωινό ελέγχου αποτελούνταν μόνο από 1,5 φλιτζάνι νερό. Για να αξιολογήσουν την όρεξη, τα επίπεδα πείνας και πληρότητας μετρήθηκαν σε τακτικά χρονικά διαστήματα πριν και μετά από το πρωινό μέχρι την κατανάλωση ενός δοκιμαστικού μεσημεριανού γεύματος μετά από 3 ώρες. Οι ερευνητές μέτρησαν την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος για να συγκρίνουν την επίδραση των πρωινών που περιείχαν βρώμη, δημητριακά πρωινού ή νερό. Δείγματα αίματος λήφθησαν μετά από κάθε αξιολόγηση των επιπέδων όρεξης για να μετρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης, ακεταμινοφαίνης (ένας δείκτης για το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι και το περιεχόμενό του προωθείται στο έντερο) και διάφορων ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη, μετά την κατανάλωση των διάφορων πρωινών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πληρότητας, χαμηλότερα επίπεδα πείνας και 31% μικρότερη κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος μετά την κατανάλωση πρωινού με βρώμη σε σχέση με τα πρωινά που περιείχαν δημητριακά πρωινού ή νερό. Το συνολικό αίσθημα κορεσμού ήταν υψηλότερο μεταξύ των υπέρβαρων εθελοντών, οι οποίοι κατανάλωσαν 51% λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα μετά την κατανάλωση βρώμης.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η μεγαλύτερη επίδραση στον κορεσμό που παρατηρήθηκε σε όσους κατανάλωσαν βρώμη σε σχέση με εκείνους που κατανάλωσαν δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη ή νερό μπορεί να οφείλεται στην πιο αργή γαστρική κένωση (η βρώμη έκανε περισσότερη ώρα να φύγει από το στομάχι). Δεδομένου του γεγονότος ότι τα αποτελέσματα ήταν πιο ευδιάκριτα στους υπέρβαρους εθελοντές, οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια πιο μεγάλη σε διάρκεια μελέτη ελέγχου του βάρους, η οποία θα εξετάζει την καθημερινή κατανάλωση βρώμης για πρωινό είναι απαραίτητη.

logodiatrofis.gr