Το πράσινο τσάι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε μια χημική ουσία του πράσινου τσαγιού, την EGCG (επιγαλλοκατεχίνη), που αποτελεί ένα κλειδί για τις φυσικές του ιδιότητες. Οι ερευνητές γνωρίζουν από καιρό ότι η EGCG είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και οι Κινέζοι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν η χημική αυτή ουσία έχει συγκεκριμένη, ευεργετική επίδραση σε εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, ιδίως εκείνων που προκαλούν τα προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήθελαν να διαπιστώσουν αν η EGCG όντως μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία με το να εμπλέκεται στη διαδικασία της νευρογένεσης, την παραγωγή δηλαδή, νέων νευροκυττάρων, ενώ εστίασαν την έρευνά τους στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται πληροφορίες και από τη βραχυπρόθεσμη και από τη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Η έρευνα έδειξε ότι, στην πραγματικότητα, η EGCG ενισχύει την παραγωγή πρόδρομων νευρικών κυττάρων, που όπως τα βλαστικά κύτταρα, έτσι και αυτά τα κύτταρα του εγκεφάλου μπορούν να μετατραπούν σε διάφορους τύπους κυττάρων. Για να διαπιστωθεί αν αυτή η αύξηση της παραγωγής νέων κυττάρων του εγκεφάλου θα μπορούσε να ενισχύσει τη μνήμη ή τη χωριακή μάθηση, οι επιστήμονες έτρεξαν δοκιμές σε δύο ομάδες ποντικών στο εργαστήριο. Στη μια ομάδα δόθηκε EGCG από το πράσινο τσάι ενώ η άλλη ομάδα δεν έλαβε. Στη συνέχεια, οι ποντικοί εκπαιδεύτηκαν για να βρουν μια κρυμμένη πλατφόρμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που είχαν πιεί EGCG από το πράσινο τσάι χρειάστηκαν πολύ λιγότερο χρόνο για να βρουν την κρυμμένη πλατφόρμα.
Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η EGCG ενισχύει την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης βελτιώνοντας την αναγνώριση των αντικειμένων και τη χωριακή μνήμη.
Η παραπάνω ιδιότητα του πράσινου τσαγιού λόγω της ένωσης EGCG, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής για να βοηθήσει στην καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον καθώς και σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης.

Βιβλιογραφία:
//www.naturalnews.com/037180_green_tea_brain_cells_memory.html
//www.genenutrition.gr/index.php/diet/trofima/2012-03-08-12-13-43/573-greenteabrain