Τα οφέλη του αμάρανθου στη υγεία

Tα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή σε προϊόντα, τα οποία ενώ ήταν γνωστά εδώ και αιώνες, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών. 

Ο αμάρανθος, με όνομα ελληνικής καταγωγής που του δόθηκε εξαιτίας της καταπληκτικής αντοχής του, είναι ένα ψευδοδημητριακό, το οποίο λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας φαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει πιο συχνά στο πιάτο μας. 

Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα συνδέουν την κατανάλωση σπόρων αμάρανθου με μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, δεδομένα τα οποία προστατεύουν και προάγουν την υγιή λειτουργία της καρδιάς. 

Η αντιοξειδωτική του δράση και η έλλειψη γλουτένης τον καθιστούν υπερτροφή.

Ο αμάρανθος είναι ένα ψευδοδημητριακό, πλούσιο σε λυσίνη, αμινοξύ το οποίο ενισχύει την ποιότητα πρωτεΐνης. 

Πλούσιο σε μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, αλλά και χωρίς γλουτένη, αποτελεί το νέο superfood. Δεν είναι τυχαίο που η NASA έχει συμπεριλάβει τους σπόρους του αμάρανθου στο διαιτολόγιο των αστροναυτών. 

Σχετικά άγνωστο αν και είναι παλιό -είναι γνωστό δημητριακό εδώ και αιώνες καθώς μαζί με τα φασόλια και το καλαμπόκι, ήταν βασική τροφή των Ίνκας και των Αζτέκων- χρονολογείται μεταξύ του 6.700 π.Χ.-5.000 π.Χ..

boro.gr