ΠΟΥ: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την επέλαση του ιού Ζίκα

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να προστατευθούν από την επέλαση του ιού Ζίκα το ερχόμενο καλοκαίρι, ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε δήλωσή της, η δρ Σουζάνα Γιάκαμπ προειδοποίησε ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ενδημούν κουνούπια του γένους αηδής (Aedes) ενδέχεται να υπάρξει επιδημία του ιού, επομένως έχει ζωτική σημασία να γίνουν εγκαίρως οι απαιτούμενοι ψεκασμοί και οι ενημερωτικές εκστρατείες.

Η προειδοποίηση αυτή ισχύει και για την χώρα μας, στην οποία έχει εγκατασταθεί την τελευταία δεκαετία το κουνούπι Aedes albopictus (ασιατικό κουνούπι τίγρης), σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). 

Συνολικά, το κουνούπι-τίγρης ενδημεί σε 17 ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). 

Η δρ Γιάκαμπ επισημαίνει στη δήλωσή της ότι ήδη έχουν φθάσει στην Ευρώπη μερικοί ταξιδιώτες μολυσμένοι με τον ιό Ζίκα, αλλά η νόσος δεν έχει εξαπλωθεί περαιτέρω επειδή «τον χειμώνα τα κουνούπια είναι αδρανή».

Με την έλευση της άνοιξης, όμως, και φυσικά το καλοκαίρι, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού θα αυξηθεί κατακόρυφα, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για να περιοριστούν οι πληθυσμοί τους και να ενημερωθεί το κοινό (ιδίως οι έγκυοι) για τους τρόπους προστασίας από αυτά.

Αναλυτικές συμβουλές επ’ αυτού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Οι ειδικοί ανησυχούν για τον ιό Ζίκα διότι ενώ έως πρότινος εθεωρείτο μέτριας επικινδυνότητας, τους τελευταίους μήνες δείχνει να σχετίζεται με επιδημία σοβαρών νευρολογικών ασθενειών, όπως η μικροκεφαλία και το σύνδρομο Guillain-Barre, που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες αναπηρίες ή και να κοστίσουν τη ζωή.

Αν και δεν έχει τεκμηριωθεί ότι ο ιός αποτελεί την αιτία της επιδημίας, υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι στην καλύτερη περίπτωση είναι συμβάλλων παράγοντας.

Πηγή : Web Only