Το πολύ κόκκινο κρέας γερνάει πρόωρα τους άντρες

Οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και λίγα φρούτα και λαχανικά μπορεί να γερνάνε πριν την ώρα τους, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία.

Αιτία γι’ αυτό ως φαίνεται είναι η αύξηση των επιπέδων φωσφορικών αλάτων στο αίμα εξαιτίας του κρέατος και γενικότερα της κακής διατροφής.

Τα φωσφορικά άλατα εκ φύσεως υπάρχουν σε βασικά τρόφιμα (π.χ. κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, λαχανικά) και απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Έτσι, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συγκεντρώσεών τους στο αίμα σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά.

Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία, αφούσχετίζονται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, πρόωρη αγγειακή γήρανση και νεφρική νόσο.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Aging», οι ερευνητές πραγματοποίησαν λεπτομερείς αναλύσεις σε περισσότερους από 600 εθελοντές, για να διερευνήσουν κατά πόσον συσχετίζονταν τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων με τη διατροφή, το φύλο, την χρονολογική ηλικία (σ.σ. προσδιορίζεται από το έτος γέννησης) και ορισμένους δείκτες βιολογικής γήρανσης του οργανισμού όπως το μήκος των τελομερών.

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και ένας καλά τεκμηριωμένος δείκτης μακροζωίας. Συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια, διότι όπως οι άκρες αυτές προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.

Τα τελομερή κονταίνουν λίγο με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων και όταν φτάσουν στο κατώτατο όριο του μήκους τους, το κύτταρο πεθαίνει.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το μήκος των τελομερών και οι άλλοι δείκτες της βιολογικής γήρανσης συσχετίζονταν ισχυρά στους άνδρες με τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες με έστω και μετρίως αυξημένα επίπεδα φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κακής διατροφής, είχαν βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από την χρονολογική τους.

Αυτό ίσχυε κυρίως για τους άνδρες που προέρχονταν από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες - πιθανώς διότι στις ομάδες αυτές είναι ταυτοχρόνως ελλιπής η κατανάλωση φρέσκων φυτικής προέλευσης τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αντιθέτως στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης - μάλλον διότι οι γυναίκες είθισται να τρώνε περισσότερα φρούτα και σαλάτες απ’ ό,τι οι άνδρες, λένε οι ερευνητές.

tanea.gr