Θεωρείται ότι είναι από τα πιο αγνά αλάτια και ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένας τύπος ορυκτού άλατος από την περιοχή Punjab του Πακιστάν, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Θεωρείται ότι είναι από τα πιο αγνά αλάτια και ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Έχει στοιχεία και ιδιότητες ικανές να επιβεβαιώσουν τη φήμη του ότι είναι ένα από τα πιο “υγιεινά αλάτια”;
Χημικά, είναι ίδιο με το επιτραπέζιο αλάτι, καθώς περιέχει χλωριούχο νάτριο σε ποσοστό 98%. Το υπόλοιπο 2% αποτελείται από ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, που δίνουν στο αλάτι το ελαφρύ ροζ χρώμα του.
Tα ιχνοστοιχεία αυτά είναι που δίνουν στο αλάτι Ιμαλαΐων και τη διαφορετική γεύση του.
Χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται και το επιτραπέζιο αλάτι, στο μαγείρεμα, στο πιάτο, αλλά και στη διατήρηση των τροφίμων.
Το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει έως και 84 διαφορετικά ιχνοστοιχεία. Σε αντίθεση με εκείνο που πιστεύουν οι περισσότεροι, το αλάτι Ιμαλαΐων δεν είναι πιο φτωχό σε νάτριο.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, περιέχει χλωριούχο νάτριο σε ποσοστό 98%. Το θετικό του είναι ότι είναι πιο αλμυρό από το κοινό αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο αλμυρό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα αλάτι Ιμαλαΐων.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του αλατιού Ιμαλαΐων είναι ότι είναι πιο φυσικό σε σχέση με το επιτραπέζιο. Το επιτραπέζιο αλάτι έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία και αναμιγνύεται με αντισυγκολλητικούς παράγοντες, για να αποφευχθεί το πέτρωμά του. Το αλάτι Ιμαλαΐων, αντίθετα, είναι λιγότερο επεξεργασμένο και συνήθως δεν περιέχει πρόσθετα.
Έχει οφέλη το αλάτι;
Γενικά, το αλάτι χαλαρώνει τους μύες, διατηρεί την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και προλαμβάνει την αφυδάτωση, στέλνει σήματα του νευρικού συστήματος και προλαμβάνει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αλατιού μειώνει επίσης τον κίνδυνο φλεγμονής και σκοτώνει τα επικίνδυνα βακτήρια. Μια άλλη μελέτη σε ζώα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αλάτι μπορεί να έχει ακόμη και ...αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε όταν καταναλώνουμε αλάτι Ιμαλαΐων;
Την πρόσληψη σε ιώδιο. Το ιώδιο βοηθά τον οργανισμό να διατηρήσει μια καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού των κυττάρων. Περιέχεται στα ψάρια, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά. Το ιωδιούχο αλάτι, είναι μια ακόμη συνηθισμένη πηγή του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου. Παρόλο που το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει φυσικά μία ποσότητα ιωδίου, περιέχει μικρότερη ποσότητα από αυτήν που περιέχει το ιωδιούχο αλάτι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έχουν έλλειψη ιωδίου ή κινδυνεύουν από έλλειψη ιωδίου, θα πρέπει να αναζητήσουν νέες πηγές, αν στο τραπέζι τους χρησιμοποιούν αλάτι Ιμαλαΐων.
Την πρόσληψη σε νάτριο. Παρόλο που το αλάτι είναι αναγκαίο για τη ζωή, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πρόσληψή μας σε νάτριο. Πολύ πρόσφατη μελέτη (2016) του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ανέφερε ότι το 90% των παιδιών και το 89% των ενηλίκων καταναλώνουν περισσότερο νάτριο από αυτό που συστήνεται. Ακόμη πιο μεγάλη προσοχή στο πόσο νάτριο προσλαμβάνουν θα πρέπει να δείχνουν τα άτομα που έχουν προβλήματα με τους νεφρούς, την καρδιά ή το ήπαρ τους.
Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε;
Οι σχετικές οδηγίες συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση λιγότερων από 2.300 mg νατρίου την ημέρα- ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό, βλάβη στο ήπαρ, οστεοπόρωση, νεφρική νόσο.
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού έχει επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων (όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση), καθώς διεγείρει υπερβολικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 υποδεικνύει επίσης μία άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της παχυσαρκίας. Ένα γραμμάριο αλάτι την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 25%, τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά.
Προσοχή λοιπόν στο αλάτι – ό,τι χρώμα κι αν έχει!