Ο τροπικός ανανάς έγινε γνωστός στην Ευρώπη το 1493. Προέρχεται από τροπικά κλίματα και οι μεγαλύτερες καλλιέργειές του συναντώνται στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική.
Τον ανανά τον τρώμε ωμό, σε κονσέρβα ή σε χυμό, μπορούμε να τον προσθέσουμε σε δροσερά καλοκαιρινά smoothies και σε φρουτοσαλάτες, σε κοκτέιλ ή ακόμη και στην πίτσα!
Το γευστικό φρούτο έχει μικρή θερμιδική αξία, αφού ποσότητα 100 γραμμαρίων αποδίδει μόλις 49 θερμίδες.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ο ανανάς αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου και χαλκού. Το μαγγάνιο είναι ένα μέταλλο που συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κατάστασης του σκελετού και του νευρικού συστήματος. Το φρούτο παρέχει ακόμη μαγνήσιο και κάλιο αλλά και αρκετές φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες.
Μία από τις σημαντικότερες θρεπτικές ουσίες του ανανά είναι η βρωμελαΐνη, ένα ένζυμο που διευκολύνει την πέψη των πρωτεϊνούχων τροφών, καθώς έχει πρωτεολυτική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ανανά, λόγω της βρωμελαΐνης, συμβάλλει κατά της αρθρίτιδας και της δυσπεψίας, ενώ επίσης παρουσιάζει και αντιφλεγμονώδη δράση.
bigstock 183647335
Πώς θα βάλετε τον ανανά στη διατροφή σας
- Υπάρχουν πολλές συνταγές για επιδόρπια με βάση τον ανανά και το γιαούρτι, που μας δίνουν λίγες θερμίδες και λίγα λιπαρά.
- Προσθέστε τον ανανά στη μαγειρική σας. Ταιριάζει υπέροχα με το κρέας, ειδικά τα πουλερικά, ενώ μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και σε μαρινάδες.
- Βάλτε τον ανανά στις φρουτοσαλάτες σας.
- Φτιάξτε κοκτέιλ –κατά προτίμηση χωρίς αλκοόλ– με χυμό ανανά.
- Προσθέστε μερικούς κύβους ανανά στο γάλα με τα δημητριακά.
Πηγή
onmed.gr