Γνωστοί και ως "μήλα της Ανατολής", οι λωτοί ανήκουν στην επιστημονική οικογένεια των διόσπυρων.
Γνωστοί και ως "μήλα της Ανατολής", οι λωτοί ανήκουν στην επιστημονική οικογένεια των διόσπυρων. Η Λατινική λέξη για τον καρπό αυτό σημαίνει "τροφή των θεών" και είναι το εθνικό φρούτο της Ιαπωνίας.
Διατροφική αξία
**Ένας μέτριος λωτός, περίπου 170 γραμμάρια, αποτελεί μία πραγματική φθινοπωρινή υπερτροφή! Περιέχει:
Θερμίδες: Περίπου 120kcal, που όμως είναι θρεπτικές θερμίδες.
Φυτικές ίνες: Καλύπτουν το 25% των ημερήσιων αναγκών, με 6 γραμμάρια φυτικών ινών.
Βιταμίνη Α: Ο λωτός αποδίδει το 50%, δηλαδή περίπου 2733IU, της βιταμίνης των ματιών! Εξάλλου, το πορτοκαλί του χρώμα προϊδεάζει για την περιεκτικότητά του στην “πρώτη ύλη” της βιταμίνης. Μιλάμε φυσικά για το καροτένιο, γνωστό και από τα πιο δημοφιλή καρότα.
Βιταμίνη C: Σχεδόν το 20%, 13mg, της καθημερινής σας δόσης σε βιταμίνη C μπορείτε να σας τη δώσει ένα λωτός!
Μαγγάνιο: Λιγότερο γνωστό, αλλά πολύτιμο για το μεταβολισμό, τα οστά, την επούλωση πληγών και την αντιοξειδωτική του δράση. Στο λωτό θα βρείτε το 30%, 0,6mg, των καθημερινών απαιτήσεων του σώματος.
Οφέλη για την υγεία
1.Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει λειτουργούν ως προστατευτικά κατά των ελεύθερων ριζών και των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, αναπτύσσοντας αντίσταση κατά των λοιμώξεων και των επιβλαβών ασθενειών. Η φλούδα του περιέχει φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν από βλάβες που σχετίζονται με τη γήρανση.
2.Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Το σημαντικό διατροφικό καροτενοειδές, η ζεανθαξίνη που βρίσκεται στο λωτό, παρέχει ένα είδος φιλτραρίσματος του φωτός, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους.
3.Απώλεια βάρους
Λόγω των υψηλών ποσοτήτων ινών που προσφέρει, κρατά το στομάχι γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
4.Βελτιώνει την πέψη
Τα υψηλά επίπεδα ινών είναι επίσης απαραίτητα για την σωστή πέψη. Έχει καθαρτικές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα και ηπατικά προβλήματα. Παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών.
5.Ενέργεια
Η υψηλή περιεκτικότητα του λωτού σε ζάχαρη και φρουκτόζη ενισχύει το σώμα με ενέργεια και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και της κόπωσης.
6.Καρδιαγγειακή Υγεία
Περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου, τα οποία μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και αποτρέπουν άλλες καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με την υπέρταση.
7.Καρκίνος
Το βετουλινικό οξύ που περιέχει βοηθά στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και την αποτροπή των βλαβών του DNA που σχετίζονται με τον καρκίνο.
8.Λόξυγκας
Ο λωτός χρησιμοποιείται ευρέως από τους Κινέζους παραδοσιακούς ιατρούς για τη φυσική ανακούφιση από το λόξυγκα.
9.Μαλλιά και δέρμα
Ενυδατώνει το δέρμα, αντιμετωπίζει την λιπαρότητα, καθυστερεί την πρόωρη γήρανση, λειαίνει τις ρυτίδες προσθέτοντας φυσική λάμψη. Οι βιταμίνες Α, Β και C που περιέχει περιποιούνται και θρέφουν τα μαλλιά.
Τρόποι κατανάλωσης του λωτού
Ο λωτός μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές συνταγές, αλμυρές, αλλά και γλυκές!
- Χρησιμοποιείστε το λωτό σε σαλάτα με σπανάκι, φέτα και ξύδι μπαλσάμικο.
- Ετοιμάστε ένα γρήγορο υγιεινό σνακ ή ορεκτικό, συνδυάζοντας φέτες λωτού με προσούτο.
- Ξεροψήστε στο φούρνο μερικές φέτες λωτού, και ετοιμάστε μπρουσκέτες με φρυγανισμένο μαύρο ψωμί και άσπρο μαλακό τυρί.
- Κόψτε το λωτό σε πολύ μικρά κυβάκια, προσθέτωντας σε ένα μπολ λάιμ, βασιλικό, μέντα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά!
- Συνδυάστε με το γιαούρτι σας, τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και ένα κουταλάκι μέλι!
- Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το λωτό σε συνταγές για κέικ ή ψωμί!
Ο λωτός λοιπόν μπορεί να είναι ένα ιδανικό γευστικό σνακ, που σας χορταίνει, εφοδιάζοντας ταυτόχρονα τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
πηγη: www.somaygies.gr