Το καρπούζι και το πεπόνι είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού και τα απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.
Το καρπούζι και το πεπόνι είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού και τα απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για τις ζεστές μέρες. Εκτός όμως από την κατανάλωσή τους ως φρούτα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να φτιάξουμε απολαυστικά γλυκά. Παρακάτω θα δούμε μερικές συνταγές για γλυκά με τα αγαπημένα μας αυτά φρούτα.
Μαρμελάδα καρπούζι
Υλικά:
- 500 γρ. σάρκα καρπουζιού χωρίς τα κουκούτσια σε κύβους
- 500 γρ. φλούδες καρπουζιού καθαρισμένες σε κύβους χωρίς το πράσινο περίβλημα
- 800 γρ. ζάχαρη
- Χυμός ενός λεμονιού και ενός μικρού πορτοκαλιού (συνολικά 100ml)
- 1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης
- 2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τις φλούδες και τη σάρκα σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα της ζάχαρης. Αφήνουμε 2-3 ώρες ώστε να κατεβάσουν τα υγρά τους.
- Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους χυμούς και βράζουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά περίπου.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Αλέθουμε στο μίξερ και ξαναβάζουμε να βράσει η μαρμελάδα μας μαζί με τα αρωματικά μέχρι να δέσει.
- Αφήνουμε για 15 λεπτά να ηρεμήσει και αποθηκεύουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.
Γλυκό του κουταλιού καρπούζι
Υλικά:
- 1 κιλό καθαρισμένη φλούδα καρπουζιού (το άσπρο μέρος)
- 800 γρ. ζάχαρη
- 2 φλ. νερό
- 1 βανίλια
- χυμό από 2 ½ λεμόνια
Εκτέλεση:
- Αφού κόψουμε το καρπούζι και το βάλουμε να παγώσει, μαζεύουμε τις φλούδες, στις οποίες αφήνουμε πάνω και λίγη κόκκινη ψίχα.
- Καθαρίσουμε το πράσινο εξωτερικό μέρος, πλένουμε τις φλούδες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και με το χυμό από τα 2 λεμόνια. Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα βάρος, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε να σφίξουν, για 1 - 2 ώρες.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 24 ώρες.
- Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό από το μισό λεμόνι και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για 1΄- 2΄ ακόμα. Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 5' λεπτά περίπου, μέχρι να σταματήσει ο βρασμός και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
- Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας, μέχρι να κρυώσουν και να σφραγίσουν.
Μάφιν με καρπούζι
Υλικά:
- 90 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 1/2 φλ. ξινόγαλο
- 1 φλ. πολτοποιημένο καρπούζι
- 1 1/2 φλ. αλεύρι
- 2/3 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα αυγά, το ξινόγαλο και το καρπούζι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με το μίξερ για 1' και ψήνουμε σε φόρμα για μάφιν στους 200 βαθμούς για 20'.
Τσίζκεικ πεπόνι
Υλικά:
Για τη βάση:
- 150 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γαρνιτούρα:
- 80 γρ. κουβερτούρα
- 500 γρ. τυρί κρέμα
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη
- χυμός ενός λεμονιού
- 19 φύλλα ζελατίνη
- 300 γρ. πεπόνι
- 30 γρ. ζάχαρη
- 5 κ.σ. λικέρ
- πεπόνι για διακόσμηση
Εκτέλεση:
- Βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε να γίνουν μια ενιαία μάζα, απλώνουμε σε μια φόρμα και τρυπάμε πολλές φορές με πιρούνι.
- Ψήνουμε στους 200 C σε προθερμασμένο φούρνο για 15-18 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Μουσκεύουμε τα 15 φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό, λιώνουμε τη σοκολάτα και την απλώνουμε στην κρύα βάση.
- Στη συνέχεια ανακατεύουμε το τυρί, το γιαούρτι το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Στύβουμε ελαφρά τα φύλλα ζελατίνης και τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε λίγο μείγμα τυριού στο κατσαρολάκι και μετά το ξανά επιστρέφουμε στο μείγμα.
- Κάνουμε πουρέ το πεπόνι, με τη ζάχαρη και το λικέρ και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα ζελατίνης και τα διαλύουμε στον πουρέ.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, τα ενώνουμε με το μείγμα τυριού και απλώνουμε τη μισή κρέμα. Μετά στρώνουμε από πάνω το μισό πουρέ πεπονιού και επαναλαμβάνουμε ακόμα μία φορά.
- Μετά από τρεις ώρες (ή μια νύχτα) στο ψυγείο, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Μους πεπόνι
Υλικά:
- ½ πεπόνι + επιπλέον για γαρνίρισμα
- 2 φακελάκια ζελέ λεμόνι
- 1½-2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φλ. καυτό νερό
- 1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση:
- Αδειάζουμε σε ένα μπολ τα 2 φακελάκια του ζελέ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα το καυτό νερό, το ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί και το αφήνουμε να κρυώσει (όχι όμως να πήξει).
- Ξεφλουδίζουμε το πεπόνι, αφαιρούμε τις φλούδες του και το τεμαχίζουμε. Το χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ρευστός πουρές και το μετράμε (πρέπει να έχουμε 2 φλιτζάνια). Αν είναι λιγότερο, αλέθουμε ακόμα λίγο πεπόνι. Προσθέτουμε στο κρύο ζελέ το γιαούρτι, το ανακατεύουμε και το χτυπάμε λίγο με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς.
- Προσθέτουμε στο μίγμα ζελέ/γιαούρτι τον πουρέ του πεπονιού και το ανακατεύουμε καλά.
- Το μοιράζουμε σε 6-8 μπολάκια και τα βάζουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο μέχρι να πήξουν.
Τάρτα με πεπόνι
Υλικά:
- 1 φύλλο για τάρτες
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 πεπόνι
- 2 φακελάκια ζελέ μπανάνα
Εκτέλεση:
- Ξεπαγώνουμε το φύλλο για τάρτες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Έπειτα, βουτυρώνουμε μία στρόγγυλη φόρμα διαμέτρου 26 εκατοστών για τάρτες. Στρώνουμε προσεκτικά το φύλλο προσέχοντας να μην το τρυπήσουμε. Φροντίζουμε να καλύψουμε και τα τοιχώματα τις ταρτιέρας. Ψήνουμε το φύλλο στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.
- Μόλις ψηθεί το φύλλο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κατόπιν ξεφορμάρουμε. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως και όσο περιμένουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Καλό είναι να φτιάξουμε το κάθε φακελάκι ξεχωριστά. Το πρώτο φακελάκι ζελέ θα το χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα πεπονιού ενώ το δεύτερο θα το χρησιμοποιήσουμε για να τελειώσουμε την τάρτα μας.
- Για την κρέμα πεπονιού: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε ελαφριά σαντιγί. Κατόπιν, λιώνουμε το μισό του πεπονιού που έχουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε στην σαντιγί το λιωμένο πεπόνι. Έπειτα, προσθέτουμε και το ένα φακελάκι ζελέ μπανάνα που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.
- Το υπόλοιπο πεπόνι το κόβουμε σε λεπτές φέτες με τις οποίες θα στολίσουμε την τάρτα μας. Στρώνουμε την κρέμα μέσα στην τάρτα και τη βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί λίγο. Κατόπιν, βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και στρώνουμε από πάνω τις φέτες πεπονιού. Εντωμεταξύ, παρακολουθούμε το δεύτερο φακελάκι ζελέ μπανάνα και μόλις αρχίζει να πήζει ελαφρώς το στρώνουμε πάνω από τις φέτες λεμονιού.
- Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε να παγώσει για τουλάχιστον 3 ώρες πριν σερβίρουμε.
Μπορείτε να δοκιμάσετε και εσείς να δημιουργήσετε γλυκά από καρπούζι ή πεπόνι και να εντυπωσιάσετε συγγενείς και φίλους με την ξεχωριστή, καλοκαιρινή γεύση που προσφέρουν.