Η γενετική τροποποίηση είναι μια σχετικά νέα διαδικασία, η οποία λαμβάνει χώρα, σε επιστημονικά εργαστήρια και αφορά παρεμβάσεις του ανθρώπου, στο γενετικό κώδικα, δηλαδή αλλαγές στο DNA.
Η παρέμβαση συνίσταται είτε σε προσθήκη είτε σε αφαίρεση γονιδίων. Γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ), ορίζεται ο οργανισμός (φυτικός ή ζωικός) που έχει υποστεί τροποποίηση των αρχικών γενετικών του χαρακτηριστικών με προσθήκη, αφαίρεση ή αντικατάσταση τουλάχιστον ενός γονιδίου.
Μέσω της γενετικής τροποποίησης, γίνεται άμεση εισαγωγή επιθυμητών γνωρισμάτων σε έναν οργανισμό χωρίς τη διαδικασία της εγγενούς αναπαραγωγής, επιτρέπεται δηλαδή η μεταφορά γονιδίων μεταξύ οργανισμών ακόμα και αν δεν είναι συγγενείς εξελικτικά.
Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και ειδικότερα η χρήση τους σε καλλιέργειες εδώδιμων φυτών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ενός ζωηρού δημόσιου διαλόγου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες συνιστούν ελάσσονα κίνδυνο και προσφέρουν τεράστια δυνητικά οφέλη. Από την άλλη πλευρά οι οικολόγοι τονίζουν την αισθητή έλλειψη γνώσης και κατανόησης των κινδύνων, ενώ οι καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα τους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά και ότι το σύστημα σήμανσης δεν είναι διαφανές με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η επιλογή.
Μια ανάρτηση στα social media αναφέρεται σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία από μαθητές και συνοδεύεται από φωτογραφία που απεικονίζει τα αποτελέσματα του πειράματος.
Η ανάρτηση:
Ένα ενδιαφέρον πείραμα που πραγματοποιήθηκε από νέους μαθητές στην Αγγλία. Οι μαθητές πήραν ένα γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και ένα που καλλιεργήθηκε με τον παλιό αγροτικό τρόπο, χωρίς ΓΤΟ. Αυτά τα δύο καλαμπόκια καρφώθηκαν σε ένα πάγκο στο τοπικό πάρκο με σκίουρους. Και για τις επόμενες ημέρες, τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν, προφανή.