Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας μετέτρεψαν τα εγγενή άμυλα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και την κασάβα, σε φυτικές ίνες που μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα για να τα κάνουν πιο υγιεινά χωρίς να αλλάξουν την υφή, το χρώμα ή τη γεύση τους.
Ένα τροποποιημένο αμυλούχο προϊόν που μπορεί να προστεθεί σε πολλά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως οι πίτσες ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας
Το προϊόν αυτό ονομάζεται FiberX και παράγεται από εγγενή άμυλα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η μανιόκα ή κασσάβα. Το FiberX αντιστέκεται στην πέψη στο ανθρώπινο έντερο, όπως και οι πραγματικές φυτικές ίνες, επιτρέποντας στους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο παχύ έντερο να το ζυμώσουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν την πεπτική διαδικασία.
Η ομάδα πίσω από το FiberX λέει ότι μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως κέικ και πίτσα, για να τα κάνει πιο υγιεινά, καθώς και σε τρόφιμα που έχουν χαμηλές θερμίδες ή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (κάτι που είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη). Μπορεί επίσης να φτιαχτεί και χωρίς γλουτένη.
«Μπορούμε πλέον να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα χωρίς να αλλάξουμε τη γεύση ή την υφή τους, κάτι που ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα με πολλά συμπληρώματα φυτικών ινών που διατίθενται στο εμπόριο σήμερα», είπε ο τεχνολόγος τροφίμων Ασγκάρ Φαρανάκι, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο RMIT.
Με βάση τις δοκιμές γεύσης, οι ερευνητές πρόσθεσαν έως και 20% επιπλέον φυτικές ίνες σε διάφορα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας το FiberX, πριν παρατηρήσουν οποιαδήποτε διαφορά στη γεύση και την υφή. Αυτή είναι μια σημαντική ποσότητα. Για την παραγωγή του FiberX, οι επιστήμονες τροποποίησαν την αρχική δομή του αμύλου σε μοριακό επίπεδο, πριν το δοκιμάσουν με πεπτικά ένζυμα για να δουν πώς λειτουργεί στο πεπτικό σύστημα του οργανισμού.
«Μόλις το ανθεκτικό άμυλο περάσει από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχει υψηλά επίπεδα αντοχής για να μετατραπεί επιτυχώς σε διαιτητικές ίνες», εξήγησε η επιστήμονας τροφίμων Μάσα Ματζούμπι, από το Πανεπιστήμιο RMIT.
Προς το παρόν, περίπου το 80% του αρχικού αμύλου μπορεί να μετατραπεί σε φυτικές ίνες με τη μέθοδο αυτή. Η ομάδα εξετάζει τώρα πιο οικολογικούς και χωρίς χημικά τρόπους εφαρμογής αυτής της μετατροπής πριν το FiberX παραχθεί μαζικά.
Οι φυτικές ίνες είναι ένας υδατάνθρακας που δεν μπορεί να χωνευτεί από το ανθρώπινο έντερο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και τη διατήρησής του σε υγιή κατάσταση. Είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι φυσικές φυτικές ίνες παίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου μας, οπότε θα είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος αυτού του τροποποιημένου αμύλου στα μικρόβια που ζουν και μέσα μας.
«Αυτή η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φυτικών ινών που μπαίνουν στα τρόφιμα, ώστε να λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ακόμη και αν καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα, γεγονός που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη», κατέληξε ο Φαρανάκι.