Τι δείχνουν νέες επιστημονικές μελέτες
Η χρήση του παρθένου ελαιόλαδου στην διατροφή μας είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμη για τον οργανισμό μας και για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών ακόμα και καρδιαγγειακών, σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες.
Μελέτες έχουν παρατηρήσει πως μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών.
Ασθενείς συμμετείχαν σε μελέτη της CORDIOPREV, το πλήθος των οποίων ανερχόταν τους 1.002, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με σταθερή στεφανιαία νόσο και οι ηλικιακές ομάδες κυμάνθηκαν από 20 έως 76 έτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δυο τύπους διατροφής, στη μεσογειακή διατροφή και στην απλή διατροφή με χαμηλά λιπαρά και το χρονικό διάστημα παρακολούθησης ήταν για επτά χρόνια.
Από αυτούς, οι 502 ήταν ενταγμένοι στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι υπόλοιποι 500 ήταν στην ομάδα δίαιτας με χαμηλά λιπαρά. Την πραγματοποίηση της μελέτης ανέλαβε το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβας (UCO) , το Ινστιτούτο Βιοιατρικης Έρευνας Maimónides της Κόρδοβας (IMIBIC), ), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Reina Sofía (HURS) και το CIBEROBN.
Βασικός στόχος ήταν να γίνει μια εκτίμηση για την εμφάνιση νέων σημαντικών καρδιαγγειακών περιστατικών, όπως την επαναιμάτωση (bypass), το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το ισχαιμικό εγκεφαλικό, την περιφερική αρτηριακή νόσο και τον θάνατο από καρδιαγγειακή αιτία. Όλα αυτά τα επεισόδια αξιολογήθηκαν σε σχέση με τους δύο τύπους διατροφής που ακολούθησαν οι ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί είχαν επιλεγεί μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Φεβρουαρίου 2012.
Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν στα 59,5 έτη και, ηλικιακό σημείο σύνηθες για τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ήταν κυρίως άνδρες σε ποσοστό 82,5%.
Παρατηρήθηκε μείωση της συχνότητας εμφανίσεις καρδιακών συμβάντων στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, περίπου 25-30% συγκριτικά με την απλή διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν περισσότερο εμφανή στους άνδρες, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων διατροφής ήταν περίπου 35% υπέρ της μεσογειακής διατροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης που διαπιστώθηκε στους δύο κλάδους της μελέτης είναι χαμηλότερη από ό,τι συνήθως σε αυτόν τον τύπο ασθενών (25% στα 5 έτη), γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι, παρά τις διαφορές που διαπιστώθηκαν, και οι δύο δίαιτες άσκησαν καρδιοϋγειονομικές επιδράσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων στους ασθενείς και με τους δύο τύπους δίαιτας που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα για ασθενείς με στεφανιαία νόσο, γεγονός που δείχνει ότι παρά τις μεταξύ τους διαφορές και οι δυο διατροφές έχουν ευεργητικές επιδράσεις στην υγεία.
Μέσα από την μελέτη της CORDIOPREV παρατηρήθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή υπερτερεί συγκριτικά από την απλή διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αφού απέτρεψε ένα από τα τέσσερα σημαντικά καρδιαγγειακά προβλήματα που προαναφέρθηκαν.
Σημασία έχει για την ιατρική επιστημονική κοινότητα η κατανόηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Συνεπώς κρίνεται απαραίτητο η ύπαρξη ετικέτας στην κατανάλωση του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου και να αναγράφονται όλα τα στοιχεία, με την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι αξιόπιστα.
Πηγή: infaoliva.com