Περισσότεροι από 50 διακεκριμένοι επιστήμονες συζήτησαν για τις ευεργετικές ιδιότητες του «πράσινου χρυσού»
Η επίδραση του ελαιολάδου και της ελιάς στη δημόσια υγεία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Συμπόσιου του Πανεπιστημίου Yale με τίτλο “Beyond the Olive Grove: Διαμορφώνοντας τη Δημόσια και Πλανητική Υγεία, Πολιτική και Βιωσιμότητα” που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 διακεκριμένων επιστημόνων, εκπροσώπων της βιομηχανίας, παραγωγών, και ακαδημαϊκών από 15 ελαιοπαραγωγικές χώρες, το συμπόσιο αποτέλεσε έναν σημαντικό κόμβο συνεργασίας, αναδεικνύοντας την Κρήτη ως παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας και βιωσιμότητας, ενώ τόνισε τη σημασία της ελιάς και του ελαιολάδου για την υγεία και το περιβάλλον.
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας, Χάρης Παστίδης, παρουσίασε την παγκόσμια σημασία της ελιάς ως βασικό στοιχείο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Ο Βασίλης Βασιλείου, Καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, επικεντρώθηκε στη σύνδεση του ελαιολάδου με τη δημόσια υγεία, παρουσιάζοντας τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις.
Η Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ειδικός στη Μεσογειακή διατροφή, Αντωνία Τριχοπούλου, υπογράμμισε τον ρόλο των επιτραπέζιων ελιών και του ελαιολάδου στη μακροζωία και την ευεξία, αναδεικνύοντας τη διατροφική τους αξία.
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος του Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, υπογράμμισε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής.
Η Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια έρευνας (Research Director) του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού diaNEOsis παρουσίασε στοιχεία για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Όπως υπογράμμισε το 15% της παραγωγής εξάγεται ενώ το υπόλοιπο 85% καταναλώνεται εγχώρια γεγονός που αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητα εντός των συνόρων.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο ελληνικός αγροτικός τομέας που είναι μεταξύ άλλων τα μικρά σε έκταση κτήματα, η μεγάλη ηλικία των αγροτών, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η ισχνή χρηματοδότηση, το αυξημένο κόστος και η κλιματική αλλαγή.
Κατά την ολοκλήρωση του Συμποσίου συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερνάκη, και τον Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, Τάσο Κυριακίδη.
Αναφέρεται τέλος ότι η πραγματοποίηση του 7ου Συμποσίου θα γίνει το 2025 στη Βραζιλία.