Ποιος (δεν) φοβάται την ουκρανική κρίση;

H ουκρανική κρίση "πνίγει" τη ρωσική οικονομία κι αυτό το νοιώθουν οι γερμανικές εταιρείες με εξαγωγές στη Ρωσία. Ο τζίρος μειώνεται, αλλά μέσα σε ανεκτά πλαίσια. "Μια εταιρεία όμως βασίζεται σε μακρόπνοο σχεδιασμό".
 
H Claas είναι μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες αγροτικών μηχανημάτων με δραστηριότητα στη Ρωσία από τα τέλη του 1980. Στην πόλη Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας κατασκευάζει τρακτέρ και αλωνοθεριστικές μηχανές. Δεν πάει καιρός που οι ιθύνοντές της αποφάσισαν να διπλασιάσουν την παραγωγή επενδύοντας ποσό ύψους 100 δις ευρώ. Τελευταία όμως οι δουλειές της δεν πηγαίνουν καλά.
 
«Το Made in Germany απρόσιτο»
Οφείλεται κυρίως στις τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση που έχει έχουν γίνει αισθητές και στη γερμανική οικονομία. Έρευνα του γερμανικού επιμελητηρίου για το εξωτερικό εμπόριο στη Μόσχα επιβεβαιώνει ότι το 61% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών νοιώθει ήδη ότι η κρίση επιβαρύνει τις δραστηριότητές τους, μάλιστα το 1/3 δήλωσε ότι ο τζίρος έχει μειωθεί. Η Ρωσία είναι η 4η σε μέγεθος χώρα σε εισαγωγές γερμανικών προϊόντων ύψους 7,8 δις ευρώ. Τους δύο πρώτους μήνες του 2014 οι εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 19% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αναφέρει ο Σύνδεσμος των Γερμανικών Επιχειρήσεων Κατασκευής Μηχανών (VDMA). Αλλά η μείωση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ουκρανική κρίση αλλά και στη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, που έχει ξεκινήσει από καιρό.
Το ρούβλι έχασε το 1/5 της αξίας του και εξαιτίας της κρίσης συνεχίζεται η πτωτική του τάση. Τα δάνεια ακριβαίνουν, οι επενδύσεις αναβάλλονται, τα προϊόντα Made in Germany δεν είναι καθόλου προσιτά. Πολλές γερμανικές εταιρείες νοιώθουν ανασφάλεια απέναντι στις εξελίξεις. Ο μεγάλος γερμανικός παραγωγός τροφίμων Kühne ανέβαλε επ΄αόριστον την κατασκευή εργοστασίου στη Ρωσία. Οι εισπράξεις για παράδειγμα της γερμανική φαρμακοβιομηχανίας Stada στη Ρωσία έπεσαν κατά 13%, η VW πούλησε τον Απρίλιο πολύ λιγότερα αυτοκίνητα από ότι παλαιότερα και η Adidas λόγω του αδύναμου ρουβλίου είδε τον τζίρο της να μειώνεται το πρώτο τετράμηνο του 2014.

Περιορισμένες οι επιπτώσεις
Συνολικά 6.000 εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Ρωσία σύμφωνα με το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Βέβαια για τις μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον δείκτη DAX, η ρωσική είναι μια αγορά ανάμεσα σε πολλές άλλες και άρα οι επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση είναι περιορισμένες. «Οι οικονομικές δοσοληψίες με τη Ρωσία παρουσιάζουν πλεονεκτήματα, γιατί πρόκειται για μια γοργά αναπτυσσόμενη αγορά τα τελευταία χρόνια», λέει ο Τομπίας Μπάουμαν, ειδικός σε θέματα ρωσικών εξαγωγών του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. «Αλλά δεν είναι και τόσο πολλές, αφού μόνο το 3,2% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνει στη Ρωσία».
Έτσι, οι επιπτώσεις ενδεχόμενης συρρίκνωσης της ρωσικής οικονομίας θα ήταν για τη Γερμανία περιορισμένες. Μετρήσεις με βάση μαθηματικά μοντέλα από τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα έδειξαν ότι συρρίκνωση της τάξης του 4% στην ρωσική οικονομία, θα προκαλούσε μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,3%. Η εξέλιξη δεν θα προκαλούσε ικανοποίηση, αλλά δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου.

Μακροπρόθεσμη στρατηγική
 
 Από το τέλος του 1980 η Claas στη Ρωσία
 
Αντίθετα για τις μικρότερες εταιρίες με πολλές επενδύσεις στη Ρωσία τυχόν κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης θα μπορούσε να απειλήσει και την ίδια την ύπαρξή τους. Αλλά όμως δεν φαίνεται να πτοούνται. «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες συνεχίζουν τον προγραμματισμό τους, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», λέει η Μόνικα Χολάσερ, ειδήμων στο εξωτερικό εμπόριο. «Η πτώση που καταγράφηκε είναι ασήμαντη σε σχέση με πέρυσι».
Την ίδια στρατηγική υιοθετεί και η εταιρεία Claas. Η πολιτική κρίση δεν μπορεί να γίνει αιτία ακύρωσης επενδύσεων 100 εκ. ευρώ, δηλώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Βόλφραμ Έμπερχάρντ. «Υπάρχουν πάντα κρίσεις μικρής διάρκειας και κίνδυνοι», υποστηρίζει. «Αλλά ως οικογενειακή επιχείρηση σκεφτόμαστε για το απώτερο μέλλον και όχι βραχυπρόθεσμα. Μια επένδυση είναι αποτέλεσμα μακρόπνοου σχεδιασμού και εμείς βλέπουμε καθαρά τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της ρωσικής αγοράς και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού τη ρωσικής αγροτικής οικονομίας». 
 
Hilke Fischer / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
dw.de