Συμφωνία ΕΕ και ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εγκαινίασαν σήμερα στην Αθήνα μια νέα γενιά χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών για να διευκολύνουν την πρόσβαση καινοτόμων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Η παρουσίαση των νέων αυτών εργαλείων και η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια διήμερου συνεδρίου υπό τον τίτλο "Πρόσβαση στη χρηματοδότηση για Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη" που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Θέμα του συνεδρίου αποτελούν οι τρόποι βελτίωσης της πρόσβασης τον τομέων της έρευνας και της καινοτομίας στη χρηματοδότηση (12 & 13 Ιουνίου, Ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, Λεωφ. Συγγρού 89-93, Αθήνα).

Εκτιμάται ότι τα επόμενα επτά χρόνια θα διατεθούν μέσω των προϊόντων «InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την καινοτομία» 24 δισ. ευρώ σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε φορείς προώθησης των υποδομών έρευνας για χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Η χρηματοδότηση αυτή αναμένεται να στηρίξει επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας ύψους έως και 48 δισ. ευρώ.

Η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν δήλωσε σχετικά: «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν έναν καινοτόμο τρόπο επένδυσης σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες που προωθούν την ανάπτυξη. Η ΕΕ υστερεί έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών της όσον αφορά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στην καινοτομία. Συνεπώς, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε τέτοιου είδους σχέδια και να βοηθούμε τις επιχειρήσεις που προάγουν την έρευνα να αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Αυτό θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για επένδυση του 3% του ΑΕΠ στην έρευνα και την καινοτομία έως το 2020.»

Το εργαλείο «InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία» θα αποτελείται από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων, από εγγυήσεις σε ενδιάμεσους οργανισμούς που χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι δάνεια απευθείας σε επιχειρήσεις, με στόχο τη στήριξη σχεδίων έρευνας και τεχνολογίας, από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα, στην ΕΕ και τις χώρες που συμμετέχουν στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ για την περίοδο 2014-20 «Ορίζοντας 2020». Το Innovfin αξιοποιεί την επιτυχία του Μηχανισμού Χρηματοδότησης με Επιμερισμό του Κινδύνου, που δημιουργήθηκε βάσει του έβδομου προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (ΠΠ 7) και συνέβαλε στη διάθεση πάνω από 11 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 114 σχεδίων έρευνας και καινοτομίας αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ.

Ο Όμιλος της ΕΤΕπ αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ). Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγεί δάνεια σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ή εγγυήσεις σε τράπεζες που χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις αυτές. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα παρέχει εγγυήσεις σε τράπεζες που δανειοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, σε μεταγενέστερο στάδιο, θα επενδύει σε ταμεία επιχειρηματικού κεφαλαίου που θα παρέχουν μετοχικό κεφάλαιο σε νεοφυείς και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Οι εγγυήσεις και τα δάνεια Innovfin θα στηρίζονται από κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και από τον όμιλο της ΕΤΕπ με στόχο την υποστήριξη επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, που εκ φύσεως ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και είναι πιο δύσκολο να αξιολογηθούν απ' ό,τι οι υλικές επενδύσεις. Πρόκειται στο σύνολό τους για εργαλεία προσανατολισμένα στη ζήτηση, χωρίς προηγούμενη κατανομή μεταξύ τομέων, χωρών ή περιφερειών. Οι εν λόγω χρεωστικοί τίτλοι θα συμπληρωθούν στο προσεχές μέλλον με μια σειρά συμμετοχικών τίτλων που θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Θα διατεθούν συνολικά, περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» ύψους 80 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες για τα προϊόντα InnovFin


Το προϊόν «Χρηματοδότηση InnovFin για μεγάλα σχέδια»σκοπό έχει να βελτιώσει την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις υψηλού κινδύνου για σχέδια έρευνας και καινοτομίας που αναλαμβάνονται από μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, υποδομές έρευνας και καινοτομίας (μεταξύ άλλων υποδομές που επιτρέπουν την καινοτομία), συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και οχήματα ή σχέδια ειδικού σκοπού (π.χ. πρώτα στο είδος τους σχέδια βιομηχανικής επίδειξης εμπορικής κλίμακας). Δάνεια ύψους 7,5 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το προϊόν «Χρηματοδότηση InnovFin για επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης»παρέχει δάνεια ή εγγυήσεις πλήρους και μειωμένης εξασφάλισης (όπως ενδιάμεση χρηματοδότηση και χρηματοδότηση με οιονεί μετοχικό κεφάλαιο), έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση καινοτόμων μεγαλύτερων επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης (έως και 3.000 υπαλλήλων), αλλά και για ΜΜΕ και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Δάνεια ύψους 7,5 έως και 25 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στους επιλέξιμους δικαιούχους των κρατών μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων χωρών.

Το προϊόν «Εγγυήσεις InnovFin για επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης» παρέχει εγγυήσεις ή υπό αίρεση δάνεια, ύψους 7,5-25 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση ιδίως για τις μεγάλες καινοτόμες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (με 3.000 υπαλλήλους το πολύ). Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χορηγείται μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών – τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες. Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης αυτής, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα λαμβάνουν εγγυήσεις από την ΕΤΕπ έναντι ενδεχόμενων ζημιών. Η ΕΤΕπ θα παρέχει επίσης αντεγγυήσεις προς ιδρύματα.

Το προϊόν «Εγγυήσεις InnovFin για ΜΜΕ»παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια ύψους 25.000 έως και 7,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω δανείων για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (με 499 το πολύ μισθωτούς). Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χορηγείται μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών – τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – στα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες. Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα λαμβάνουν εγγυήσεις από το ΕΤΕ για ένα ποσοστό των ζημιών τους από τη χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια που καλύπτεται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης.

Το προϊόν «Υπηρεσίες παροχής συμβουλών InnovFin», που παρέχει η ΕΤΕπ με βάση ποσό έως και 28 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», αποσκοπούν στη βελτίωση της φερεγγυότητας και της επενδυτικής ετοιμότητας μεγάλων έργων που χρειάζονται ουσιαστικές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνεται η παροχή συμβουλών για τη βελτίωση των προϋποθέσεων πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις υψηλού κινδύνου στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Οι κυριότεροι δικαιούχοι προβλέπεται να είναι φορείς που προωθούν μεγάλα έργα έρευνας και καινοτομίας που ανταποκρίνονται στις «Κοινωνικές Προκλήσεις» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Χάρη στις συμβουλευτικές αυτές υπηρεσίες αναμένεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη έργων επενδυτικής αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου.

Συμπληρωματικές πληροφορίες:

Ορίζοντας 2020

Πύλη πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων