Στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λιβάνου Ο Υπ ΑνΥπ Κωστής Χατζηδάκης

Το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου και τα παραδοσιακά αισθήματα φιλίας αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Δυο χώρων που αποτελούν πύλες εισόδου για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Πρέπει να κάνουμε πάρα πολύ απλά, αυτό που πριν από τρισίμισι χιλιάδες χρόνια έκαναν οι αρχαίοι Μινωίτες της Κρήτης, που στράφηκαν προς Ανατολάς και οι Φοίνικες που στράφηκαν προς την Ελλάδα. Αυτό, είναι η ώρα να επαναλάβουμε οι δυο πλευρές  σήμερα. Ασφαλώς, η σημερινή συνάντηση γίνεται μέσα σε  συνθήκες κρίσης. Ο Λίβανος αντιμετωπίζει προκλήσεις, στις οποίες πιστεύουμε πως θα ανταποκριθεί, χάρη στις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση και ο λαός της χώρας, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες.

Από την πλευρά μας, εμείς οι Έλληνες δίνουμε μια μεγάλη και επώδυνη μάχη για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση. Αλλά, θεωρώ πως σε κάθε κρίση υπάρχει και μια μεγάλη ευκαιρία. Και για την ελληνική πλευρά και για τη λιβανέζικη πλευρά.

Η ελληνική Κυβέρνηση προχωρεί με σχέδιο και ταχύτητα και έχουμε ήδη θετικά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, διανύσαμε ήδη τα 2/3 της διαδρομής.

Και τα μέτρα για το υπόλοιπο 1/3 έχουν, ήδη, ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Με τα μέτρα που λάβαμε, μπορούμε να εκμηδενίσουμε απολύτως το πρωτογενές έλλειμμα και να κάνουμε το έλλειμμα του εθνικού προϋπολογισμού ένα από τα  μικρότερα στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, εφαρμόζουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η διπλή αυτή προσπάθεια, για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αναγνωρίζεται πλέον, από τους διεθνείς κύκλους.

Αυτό προκύπτει από αξιόπιστες διεθνείς αξιολογήσεις,  αλλά και από τις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη χώρα μας.

Κυρίως, όμως, από την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, που αποτελεί στην ουσία ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Γιατί επιβεβαιώνει οριστικά και αμετάκλητα πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης. Παράλληλα, με αυτήν  τη συμφωνία απελευθερώνονται κρίσιμοι πόροι για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Διαμορφώνονται, λοιπόν, οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά μας συνεχίζουμε την προσπάθεια με βασικούς στόχους: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εξωστρέφεια και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο θέλω να αναφέρω επιγραμματικά πέντε βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης:

Πρώτον, υλοποιούμε μια νέα εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, απλοποιώντας τις διαδικασίες, συνεργαζόμενοι με Ολλανδούς ειδικούς.

Δεύτερον, απελευθερώνουμε τομείς της οικονομίας και αίρουμε εμπόδια εισόδου στην αγορά, συνεργαζόμενοι με τον ΟΟΣΑ, με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Τρίτον, διευκολύνουμε τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις με τη δημιουργία Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής για να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία.

Τέταρτον, δρομολογούμε και πάλι τα μεγάλα δημόσια έργα, που είχαν παγώσει λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Πέμπτον, η Κυβέρνηση προωθεί ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, που δεν έχει μόνο ταμειακό, έχει, κυρίως, αναπτυξιακό χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν αποδεικνύουν πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές που την καθιστούν ανταγωνιστική και φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Μετά από πέντε χρόνια οπισθοχώρησης, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Και αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε, ήδη, με τον ομόλογό μου, του Λιβάνου, τον κ. Ναχάς, ο οποίος δεν είναι μόνο ένας καλός πολιτικός, είναι κι ένας δυναμικός επιχειρηματίας. Και συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως, από τα χαρακτηριστικά των δύο οικονομιών προκύπτει μία συμπληρωματικότητα, δηλαδή, για παράδειγμα ο Λίβανος έχει μεγάλα δίκτυα διανομής στον αραβικό κόσμο, αλλά και στο σύνολο της Αφρικής, που εμείς οι Έλληνες – η ελληνική οικονομία -  πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Και θα το κάνουμε. Θα μπορούσαν, λοιπόν,  να αναληφθούν κοινές δράσεις σε μια σειρά από τομείς όπως:


    ο τουρισμός
    η πρωτογενής παραγωγή
    οι κατασκευές
    και η ενέργεια


Συμφωνήσαμε γι’ αυτό το λόγο, να είμαστε σε στενή επαφή. Όχι κατά τα κλασικά διπλωματικά πρότυπα. Θέλουμε να παράγουμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα σε πολύ συγκεκριμένους χρόνους. Και γι ’ αυτό, θέλουμε να είμαστε σε επαφή, τόσο με το ΣΕΒ όσο και με το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο, προκειμένου να αποφασίσουμε, στους αμέσως επόμενους μήνες, πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, για να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και των δύο πλευρών.