Προώθηση εξαγωγών στη ρωσική αγορά

«Η κρίση γεννά ευκαιρίες» και γι' αυτό δεκαπέντε ελληνικά επιμελητήρια και δύο επιχειρηματικοί φορείς, σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Κέντρο Ερμής και τη σύμπραξη Ρωσικών επιμελητηρίων και επιχειρηματικών φορέων της Ρωσίας, διοργανώνουν το 1ο ΕλληνοΡωσικό Επιχειρηματικό Forum Ερμής, στη Θεσσαλονίκη, στις 16 και 17 Μαΐου του 2013.

Τα ελληνικά επιμελητήρια που υλοποιούν το εγχείρημα -τα περισσότερα εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα- είναι: το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), το Επιμελητήριο Σερρών, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το Επιμελητήριο Έβρου, το Επιμελητήριο Κοζάνης, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Επιμελητήριο Πιερίας, το Επιμελητήριο Τρικάλων, το Εμπορικό Επιμελητήριο Γρεβενών, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δράμας, το Επιμελητήριο Κέρκυρας και το Επιμελητήριο Ξάνθης. Υποστηρικτές της προσπάθειας είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Από την πλευρά της Ρωσίας, συμμετέχουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρώσικης Ομοσπονδίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Μόσχας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αγίας Πετρούπολης, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Αγίας Πετρούπολης και το Enterprise Europe Network Αγίας Πετρούπολης.

Στόχος του forum είναι η προώθηση των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά, αλλά και η δραστηριοποίηση Ρώσων επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή περί τις 150 επιχειρήσεις από τη Ρωσία και περί τις 200 από την Ελλάδα.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι τα: τρόφιμα - ποτά, καλλυντικά - παραφαρμακευτικά, δομικά υλικά, είδη σπιτιού και υπηρεσίες (μεταξύ των οποίων συμβουλευτικές, αλλά και μεσιτικές εταιρείες).

Συναντήσεις
Το μεγαλύτερο μέρος του forum θα καλυφθεί από Β2Β συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών. Παράλληλα, θα γίνουν προτάσεις επενδύσεων στους τομείς ενέργειας, τουρισμού και μεταποίησης στο πλαίσιο παράλληλων εκδηλώσεων και ενημερωτικών panel, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, που θα καλύψουν θέματα, αναφορικά σε τουριστικές υποδομές, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, κ.ά. Να σημειωθεί ό,τι το ΕλληνοΡωσικό Κέντρο Ερμής είναι ένας φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που σκοπό έχει την προώθηση και ανάπτυξη των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων στην ρωσική αγορά, ενώ ιδρυτικά μέλη του είναι τα Επιμελητήρια Σερρών, Χαλκιδικής και Καβάλας.

πηγη:imerisia