Κίνητρα για τα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας ζητούν οι εταιρείες

Τη θέσπιση κινήτρων για χρήση ελληνικού ή ευρωπαϊκού εξοπλισμού για τα φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται στη χώρα μας ζητούν οι εταιρείες παραγωγής που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από τα 625 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν, μόνο τα 25 μεγαβάτ έχουν παραχθεί από ελληνικές επιχειρήσεις ενώ στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι επενδυτές του χώρου προτιμούν κινέζικα φωτοβολταϊκά, που είναι φθηνότερα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασαν σήμερα ο Ηλίας Μοναχολιάς, εκπρόσωπος μίας από τις τέσσερις εταιρίες του χώρου και ο δικηγόρος Αντώνης Μεταξάς, το κίνητρο που θα μπορούσε να θεσπιστεί είναι να ισχύσουν αυξημένες τιμές αγοράς της ενέργειας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά εγχώριας κατασκευής έναντι των εισαγόμενων.

Για να θεσπιστεί κάτι τέτοιο απαιτείται αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παροχή σχετικής άδειας καθώς οι κρατικές ενισχύσεις απαγορεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η νομική μελέτη που έχει γίνει πάντως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με την Κομισιόν επικαλούμενη την οικονομική κρίση καθώς η Κοινοτική νομοθεσία προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις δυνατότητα λήψης μέτρων στήριξης της εγχώριας παραγωγής.

Η άδεια της Κομισιόν απαιτείται αν θεσπιστούν κίνητρα για εξοπλισμό εγχώριας παραγωγής. Για ευρωπαϊκό εξοπλισμό δεν απαιτείται άδεια και η Ιταλία έχει ήδη θεσπίσει σχετική διάταξη που πριμοδοτεί με 10 % τις τιμές της ενέργειας εφόσον ο εξοπλισμός έχει παραχθεί κατά 60 % τουλάχιστον από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Διευκρινίζεται επίσης ότι τα κίνητρα, εφόσον θεσπιστούν, αφορούν εταιρίες που θα είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ ή την Ελλάδα ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν τέλος ότι η ισχύς των φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν εφέτος προβλέπεται να είναι μικρότερη από πέρυσι, λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων.