Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος επενδύει στην ΕΖΑ

Ο άνθρωπος που "κρύβεται" πίσω από την ΕΖΑ.

Είναι θέμα ωρών πια να ανακοινωθεί από την Ελληνική Zυθοποιία Αταλάντης η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του επενδυτή Δημήτρη Δασκαλόπουλου μέσω της επιχείρησης που λειτουργεί ο τελευταίος της Damma Holdings. Σύμφωνα με καλά επιβεβαιώμενες πληροφορίες ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα ελέγχει το 1/3 του κεφαλαίου της ΕΖΑ και τα υπόλοιπα 2/3 του κεφαλαίου θα ανήκουν στον νυν ιδιοκτήτη της εταιρείας στον Αθανάσιο Συριανό. Προτεραιότητα των δύο ισχυρών ανδρών είναι να εκμεταλλευτούν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ζυθοποιών που πλέον έχουν την δυνατότητα να επεκταθούν παραγωγικά και στα αναψυκτικά και τους χυμούς.

Σήμερα η παραγωγή της ΕΖΑ περιορίζεται μόνο στην μπύρα και φθάνει τα 200.000 εκτάλιτρα, εκ των οποίων το 10% εξάγεται σε αγορές όπως η Αμερική, η Κύπρο, η Μάλτα κ.λπ. Ο συνολικός τζίρος ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ περίπου και ελέγχει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 4%. Εκτός από τα δικά της σήματα Pils Hellas, Blue Island και Berlin premium lager έχει αναπτύξει και την εμπορία διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων.

Ο Αθανάσιος Συριανός, σημερινός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης Α.Ε. γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Albertus Magnus Πανεπιστημίου της Κολωνίας (Γερμανία). Υπήρξε αθλητής κωπηλασίας, μέλος της εθνικής ομάδας της Ελλάδος. Είναι παντρεμένος με τη Dorothea Mertin και έχουν δύο υιούς και μια κόρη. Μιλάει Ελληνικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

Έχει εργαστεί στην οικογενειακή Ναυτιλιακή εταιρεία Αιών 21 (Πειραιάς 1984–1987) και έχει συμμετάσχει στην μελέτη που διεξήγαγε για λογαριασμό της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας το ίδρυμα Μεταφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, με θέμα την εξέλιξη των οδικών μεταφορών στην Ευρώπη (1988). Απασχολήθηκε στην εταιρεία Roland Berger & Partner GmbH (Μόναχο), Διεθνείς Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, με αντικείμενο την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού διεθνών επιχειρήσεων στους τομείς ποτών, ναυτιλίας, κατασκευών και ενέργειας (1989-1992) καθώς και με μελέτη των επενδυτικών προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας (1991).

 
Η ιστορία της ΕΖΑ

Η εzα πρότυπος ελληνική ζυθοποιία δημιουργήθηκε το 1989 ως ομώνυμη θυγατρική γερμανικού ομίλου του οποίου η μπύρα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1980, υπό καθεστώς παραχώρησης σήματος. Tο 1988 η γερμανική μητρική εταιρεία ανέλαβε η ίδια την ανάπτυξη του σήματός της, στην Ελλάδα και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Ακολούθησε η ανασυγκρότηση της εταιρείας και η μετονομασία της σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης Α.Ε. (ΕΖΑ). Το 1998 πραγματοποιήθηκε η υπό μορφή "management buy-out" εξαγορά των μετοχών που ανήκαν στην γερμανική εταιρεία (διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε το 2003) με αποτέλεσμα την πλήρη ελληνοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της. Η συμφωνία πώλησης περιέλαβε και τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης σήματος για παραγωγή και διάθεση της μπύρας αυτής μέχρι το 2009. Στο ίδιο διάστημα, η τεχνογνωσία παραγωγής γερμανικής μπύρας εμπλουτίστηκε και με την τεχνογνωσία παραγωγής βελγικής μπύρας και για πάνω από μία δεκαετία η ΕΖΑ παρήγαγε διεθνώς αναγνωρισμένο βέλγικο σήμα μπύρας εξαιρετικής ποιότητας. Ταυτόχρονα, η ΕΖΑ εισήγαγε και λανσάρισε στην ελληνική αγορά ξένα σήματα δημιουργώντας νέα τμήματα της αγοράς μπύρας – όπως για παράδειγμα τις μπύρες Weiss. Το 2011, η αναδιάρθρωση της ΕΖΑ περιέλαβε και την αλλαγή της εταιρικής της ονομασίας σε εzα πρότυπος ελληνική ζυθοποιία όπως και του σήματός της.

Η εzα πρότυπος ελληνική ζυθοποιία διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο ζύθου με υψηλό παραγωγικό δυναμικό και απασχολεί περισσότερους από 100 ειδικευμένους εργαζόμενους στην ομώνυμη πόλη της Φθιώτιδας. Η μονάδα στην Αταλάντη, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος, όπου λειτουργεί σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας για την παραγωγή μπύρας το εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης αρτεσιανό νερό του Παρνασσού. Παράγει προϊόντα ζύθου ανωτάτης ποιότητας χρησιμοποιώντας, ως πρώτες ύλες, επιλεγμένες ποικιλίες καλοκαιρινών εξάκλωνων κριθαριών τύπου Scarlet και Prestige και αρωματικό λυκίσκο Hallertau Βαυαρίας και Saaz Βοημίας. Η EZA εφαρμόζει επιτυχώς ένα -προηγμένης τεχνολογίας- ολοκληρωμένο σύστημα διαδικασιών παραγωγής και περιβαλλοντικής φροντίδας, συμμορφούμενη με τα πρότυπα ELOT EN ISO 22000:2005 για την παρασκευή μπύρας.

Πρωτοπόρος στην βαρελίσια μπύρα, η EZA έγινε ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην συγκεκριμένη συσκευασία, επενδύοντας στον ειδικό εξοπλισμό, που παραχωρεί στα καταστήματα λιανικής με χρησιδάνειο. Συνεργάζεται επιτυχώς με περισσότερα από 2.500 τελικά σημεία (ξενοδοχεία - εστιατόρια - café), διαθέτοντας μπύρα στην απαιτητική συσκευασία του βαρελιού. Έτσι στον τελικό καταναλωτή η εzα προσφέρει άριστη ποιότητα φρέσκιας βαρελίσιας μπύρας, σωστό service και ένα προϊόν που απολαμβάνει της εκτίμησής του.

Με υπερηφάνεια, η EZA πρότυπος ελληνική ζυθοποιία παράγει δύο εξαιρετικά προϊόντα (σε συσκευασίες μπουκαλιού, κουτιού και βαρελιού) μέσω της διαδικασίας "Μακράς Ωρίμανσης" που διαρκεί τουλάχιστον 21 ημέρες! Το πρώτο από αυτά είναι η ελληνική μπύρα Pils Hellas την οποία η εzα λανσάρισε το 1996, δημιουργώντας την υποκατηγορία των "εθνικών μπυρών". To δεύτερο είναι η Berlin Premium Lager, μια μπύρα ανωτάτης ποιότητας, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2010 αφού προηγούμενα ολοκληρώθηκε μια μακρά περίοδος προετοιμασίας και δοκιμών από την ομάδα του γερμανού ζυθοποιού Dr. Bilge, στην Αταλάντη.

Έχοντας αποκτήσει μία δυναμική παρουσία στην αγορά της ποιοτικής βαρελίσιας μπύρας και ικανοποιητική διανομή, η εzα πρότυπος ελληνική ζυθοποιία ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης πολλαπλών σημάτων, συμμετέχοντας σε πολλές υποκατηγορίες της αγοράς μπύρας. Έτσι, εκτός από τα ιδιόκτητα σήματά της, η εzα προχώρησε και στην ανάπτυξη διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι Bavaria, Krombacher, Arcobrau, Augustijn και Gulden Draak.

reporter.gr