Στις 4 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ.
Στις 4 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 και θα αποτυπωθεί εν μέρει το πόσο σοβαρή είναι η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ –όπως αναφέρει το insider.gr- η ύφεση στην ελληνική οικονομία το τρέχον έτος θα κυμανθεί μεταξύ 7,5% και 10,5%, με την τουριστική κάμψη να δείχνει πως θα οδηγηθούμε τελικά πιο κοντά στο δεύτερο μέγεθος. Αλλά τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου θα μας δώσουν μια πιο καθαρή ένδειξή για αυτό.
Οι πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι πρωτοφανείς, κυρίως από την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, εστίασης κ.ά., των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Περιοριστικά εκτιμάται ότι θα επενεργήσει, ειδικά στο συγκεκριμένο τρίμηνο, η κάμψη της καταναλωτικής διάθεσης των νοικοκυριών από την απειλή για την υγεία τους. Την ιδιωτική κατανάλωση θα περιορίσει από το δεύτερο τρίμηνο και η προβλεπόμενη σημαντική άνοδος της ανεργίας.
Σε αντίθεση με την ιδιωτική κατανάλωση, η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε εκτεταμένη διεύρυνση της δημόσιας κατανάλωσης. Αυτή προήλθε από τις έκτακτες δαπάνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, όπως επίσης από τις δαπάνες που ήδη απαιτήθηκαν και θα χρειαστούν για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ανασχετικά στην άνοδο των καταναλωτικών εξόδων του δημόσιου τομέα θα επενεργήσει μόνο το αρνητικό «αποτέλεσμα βάσης» από το υψηλό επίπεδό της στο δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, εξαιτίας του εκλογικού κύκλου.
Στο πεδίο των επενδύσεων, παραμένει η εκτίμηση πως ένα μεγάλο μέρος των επενδυτικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα έχει τεθεί και θα παραμείνει σε κατάσταση αναμονής των εξελίξεων σχετικά με το νέο κορονοϊό. Καθώς η υλοποίηση επενδύσεων αποφασίζεται αξιολογώντας τις πιθανές τάσεις και εξελίξεις σε μέσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, η τρέχουσα πολύ υψηλή αβεβαιότητα για τις προοπτικές της εγχώριας, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργεί σημαντικά προσκόμματα σε αυτήν τη διαδικασία. Δεδομένων των αναβολών για πολλές από τις ιδιωτικές επενδύσεις, ο ρόλος των δημοσίων έργων και των επενδύσεων σε ολοκληρωμένες αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις που έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα απόδοσης, εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικός για το επίπεδο της επενδυτικής δραστηριότητας φέτος. Στο βασικό σενάριο πρόβλεψης του ΙΟΒΕ αναμένεται συρρίκνωση των επενδυτικών δαπανών περίπου κατά 25%. Στο δυσμενές σενάριο εξελίξεων η υποχώρηση ενδέχεται να υπερβεί το 40%.
Καθώς η διεύρυνση των εγχώριων εξαγωγών πέρυσι και – σε μεγάλο βαθμό – τα προηγούμενα χρόνια προήλθε κυρίως από τις περισσότερες εισπράξεις από το διεθνή τουρισμό, το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που αφορούν στις διεθνείς επιβατικές μεταφορές άρθηκαν σε σημαντικό βαθμό από την 1η Ιουλίου, περιορίζοντας τη διεθνή τουριστική περίοδο, σε συνδυασμό με το ότι διατηρείται τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουλίου ο ταξιδιωτικός αποκλεισμός για ορισμένες χώρες με σημαντική συμβολή στα τουριστικά έσοδα, είχε ισχυρό αντίκτυπο στις σχετικές εισπράξεις του δευτέρου τριμήνου.
Πηγή: insider.gr