Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή,απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση τoυ Βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας κ. Παύλου Βογιατζή σχετικά με την εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς στην περιοχή της Αγιάσου στο Νομό Λέσβου.
• Όπως ξέρετε έχει μεταφερθεί και αυτή η αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στο ΥΠΕΚΑ το οποίο δεν έχει τις σχετικές υπηρεσίες και την εμπειρία. Με ΚΥΑ μεταφέραμε τα χρήματα προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί.
• Καλέσαμε τον πιο ειδικό που έχει ο τόπος για το συγκεκριμένο αντικείμενο, από το ΕΘΙΑΓΕ, τον dr Διαμαντή. Αυτός κάνει τις μελέτες, αυτός έχει τις φυλές των βιοσκευασμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εξειδικευμένα και κατά περιοχή κάθε φυλή του μύκητα του έλκους της καστανιάς.
• Η παρέμβαση γίνεται με τρόπο βιολογικό, έτσι ώστε να μη βλάψει ούτε το δάσος, ούτε τα προϊόντα του δάσους, όπως είναι το κάστανο αλλά και το καστανόμελο.
• Θα έχουν μεγάλο μέλλον τα προϊόντα του κάστανου γιατί θα εξασφαλίσουμε τροφές γι’ αυτό το 4-5% των οικογενειών που έχουν μέλη με προβλήματα δυσανεξίας, καθώς από τη σύσταση του απουσιάζει η γλουτένη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:
«Μέχρι να συντονιστούμε θα έχουν εξαφανιστεί τα δάση της καστανιάς. Όπως ξέρετε έχει μεταφερθεί και αυτή η αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στο ΥΠΕΚΑ το οποίο δεν έχει τις σχετικές υπηρεσίες και την εμπειρία, όπως κι εσείς επισημαίνετε. Εμείς δεσμεύσαμε τα χρήματα. Και μάλιστα με ΚΥΑ μεταφέραμε τα χρήματα εκεί προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Όλα αυτά όμως καθυστερούν. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες δεν ακολουθούν τους «βιορυθμούς». Δηλαδή αν αυτό το πρόβλημα με την αντιμετώπισή του δεν γίνει μέχρι τον επόμενο Μάιο και για να γίνει τον επόμενο Μάιο έπρεπε «χθες» να είχαμε καλλιεργήσει το αντίστοιχο βιοσκεύασμα με το οποίο το Μάιο οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο μύκητα του έλκους της καστανιάς όπως επισημάνατε. Γι’ αυτό κι εμείς αν περιμένουμε πότε θα γνωματεύσει θετικά το Συμβούλιο, πότε θα γίνει ο Διεθνής Διαγωνισμός, πότε θα κατοχυρωθεί, αν γίνει και καμία ένσταση, φωνάξαμε το ΕΘΙΑΓΕ και συγκεκριμένα τον Dr Διαμαντή, γιατί αυτός είναι ο πιο ειδικός που έχει ο τόπος για το συγκεκριμένο αντικείμενο, αυτός κάνει τις μελέτες, αυτός έχει τις φυλές των βιοσκευασμάτων, προκειμένου κατά εξειδίκευση κάθε φυλή του έλκους της καστανιάς πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά περιοχή, δώσαμε χρήματα από τα δικά μας, τον φτωχό προϋπολογισμό, προκειμένου να περισώσουμε την κατάσταση.
Πρέπει όμως να το λάβουμε υπόψη μας γιατί με τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές τα προβλήματα που βλέπουμε τώρα με το έλκος είναι προβλήματα που θα τα βλέπουμε καθημερινά και σε πάρα πολλές άλλες καταστάσεις. Καθώς αλλάζει το κλίμα, γίνονται ηπιότερος ο χειμώνας, αλλάζει η κατανομή των βροχοπτώσεων, κλπ. θα δούμε τέτοια νέα παθογόνα, είτε είναι μύκητες, είτε είναι έντομα όπως αυτό που βλέπουμε στο Δάσος του Βάϊ με τους φοίνικες.
Επίσης βλέπουμε νέα είδη ψαριών να μπαίνουν στο Αιγαίο, είδη που δεν ευδοκιμούσαν στο παρελθόν να τα βλέπουμε τώρα να ευδοκιμούν σε βάρος των δικών μας. Αυτά αν δεν τα αντιμετωπίσουμε έγκαιρα θα τα βλέπουμε να γίνονται κύρια προβλήματα. Γι’ αυτό και σας απαντώ ευθέως ότι έχουμε φωνάξει τον κύριο Διαμαντή, έχουμε δώσει τα χρήματα και του έχουμε αναθέσει, γιατί το ΕΘΙΑΓΕ ανήκει σ’ εμάς, μπορεί να έχουμε αρμοδιότητα να το δώσουμε με ανάθεση και με τον τρόπο αυτό, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω παρασκευάζονται τα μολύσματα με βιολογικό τρόπο για να αντιμετωπισθεί το έλκος».
Δευτερολογία
«Να είστε σίγουρος ότι τηρώ τη δέσμευση μου. Έχει δοθεί η εντολή, έχουν δοθεί τα χρήματα και ο κύριος Διαμαντής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει ξεκινήσει την παραγωγή των σκευασμάτων. Μπορεί τα λεφτά να είχαν βρεθεί μέχρι το Μάιο αλλά θα ήταν δώρον άδωρο αν δεν είχαμε αρχίσει από τώρα να τα παρασκευάζουμε γιατί μέχρι του χρόνου το Μάιο, όπως κι εσείς επισημαίνετε, θα πρέπει να γίνει η παρέμβαση.
Πρέπει να πούμε ότι η παρέμβαση γίνεται με τρόπο βιολογικό. Θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με πιο τοξικά μέσα, μ’ ένα πιο χημικό μυκητοκτόνο, αλλά προτιμούμε να γίνει με αυτό τον τρόπο, έτσι ώστε να μη βλάψει ούτε το δάσος, ούτε τα προϊόντα του δάσους, όπως είναι το κάστανο αλλά και το καστανόμελο.
Θα μου επιτρέψετε και με την επιστημονική μου ιδιότητα να σας πω ότι θα φανούν πολύ σημαντικές ιδιότητες γι’ αυτήν την κατηγορία των προϊόντων ειδικά για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Ειδικά το καστανόμελο αλλά και το κάστανο αυτό καθ’ εαυτό επειδή είναι ένας καρπός από του οποίου τη σύσταση απουσιάζει η γλουτένη, που είναι στοιχείο πολλών άλλων δημητριακών, το προτιμούν άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και αυτοί είναι μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.
Θα έχουν μεγάλο μέλλον τα προϊόντα του κάστανου γιατί θα εξασφαλίσουμε τροφές γι αυτό το 4-5% των οικογενειών που έχουν μέλη με δυσανεξία. Σας διαβεβαιώ ότι σαν επιστήμονας, ένας άνθρωπος που παλεύει, όταν λέω ότι η γεωργία μας έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αν τα δούμε συνυφασμένα με τη γαστρονομία, τη διατροφή του ανθρώπου και ιδιαίτερα βάλουμε στο παιχνίδι τους καταναλωτές που δεν πρέπει να τους βλέπουμε σαν μέσο όρο. Δεν είναι ίδιες οι διατροφικές συνήθειες ενός διαβητικού, ενός νεφροπαθή, ενός ανθρώπου που πάσχει από την κοιλιοκάκη ή μιας εγκυμονούσας μητέρας, ενός υπερήλικα που πάσχει από οστεοπόρωση. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και όταν θα τους βοηθήσουμε με αυτά τα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα κανένας από αυτούς δεν θα πει ότι αυτό το ψωμί που μου δίνεις είναι ακριβότερο.
Δεν έχουμε μέλλον να παλεύουμε σε μια γεωργία χαμηλού κόστους, αλλά σε μια γεωργία που μπορεί να είναι λίγο ακριβότερη, αλλά θα λύσει προβλήματα της διατροφής. Αν λύσει αυτό το πρόβλημα και προλάβει ή εμποδίσει την εκδήλωση μιας οστεοπόρωσης, μια άνοιας, μιας αρρώστιας νευρικού συστήματος, που όλα εξαρτώνται από μια σωστή διατροφή, θα είναι μεγάλη η συμβολή της γεωργίας στην προστασία και την πρόληψη ασθενειών.