Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καρυδιά

Η κυριότερη ασθένεια των καρπών είναι η βακτηρίωση, ενώ των φύλλων η ανθράκωση.

Η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία την περίοδο της άνοιξης ευνοεί τις πρωτογενείς μολύνσεις και των δύο ασθενειών. Γι’ αυτό, η προστασία της καλλιέργειας είναι απαραίτητη από την έναρξη της βλάστησης (ΣΤΑΔΙΟ Β), η οποία έχει ξεκινήσει στις πρώιμες ποικιλίες.

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ

ΒΑΚΤΗΡΙΩΣΗ (Xanthomonas arboricola pv. juglandis)

Συμπτώματα - Ίουλοι (αρσενικά άνθη). Μαύρισμα ενός τμήματος του άνθους (εικόνες 1 & 2). Η προστασία τους είναι πολύ σημαντική, γιατί το βακτήριο μπορεί να μεταφερθεί με τη γύρη στα θηλυκά άνθη. 2 - Θηλυκά άνθη. Αποτελούν το πιο ευαίσθητο όργανο της καρυδιάς. Οι μολύνσεις γίνονται κυρίως στην περίοδο της ανθοφορίας. Παρατηρείται μαύρισμα, το οποίο ξεκινά από το στίγμα . Ακολουθεί νέκρωση και πτώση του άνθους. - Καρποί. Μικρές, υδατώδεις και βυθισμένες κηλίδες , οι οποίες αργότερα μεγαλώνουν και μαυρίζουν. Στους νεαρούς καρπούς οι προσβολές συνήθως ξεκινούν από την άκρη, στην περιοχή του αποξηραμένου στίγματος . Οι μικροί καρποί πέφτουν, ενώ αν η μόλυνση γίνει αργότερα έχουμε μαύρισμα της ψίχας (εικόνα 6) και πρώιμη πτώση του καρυδιού. Προσβολή θηλυκού άνθους (Πηγή: www.ipm.ucdavis.edu) .

Προσβολή ίουλων (Πηγή: www.ipm.ucdavis.edu & fruitsandnuts.ucdavis.edu) 3 - Νεαροί βλαστοί. Μαύρες κηλίδες μήκους 2,5 εκ. ή μεγαλύτερες. - Φύλλα. Μικρές καφέ κηλίδες με κιτρινοπράσινη περίμετρο (εικόνα 8), οι οποίες αργότερα συνενώνονται και τα φύλλα παραμορφώνονται .

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση βασίζεται στην προληπτική εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια. Οι ψεκασμοί ξεκινούν με την έναρξη της βλάστησης (ΣΤΑΔΙΟ Β) και συνεχίζονται έως το πέρας της καρπόδεσης ανά 7-15 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Μετά την καρπόδεση και εφόσον επικρατούν ευνοϊκές για την ασθένεια κλιματολογικές συνθήκες (υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία), οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ανά μεγαλύτερα όμως χρονικά διαστήματα. Το πιο ευαίσθητο βλαστικό στάδιο είναι αυτό της άνθισης των θηλυκών ανθέων (ΣΤΑΔΙΟ Ε), κατά το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μικρότερη από τη συνιστώμενη δόση φαρμάκου, για αποφυγή μείωσης της βλαστικότητας των γυρεόκοκκων.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Copper hydroxide, Copper oxide, Copper oxychloride. Εικ. 6. Μαύρισμα ψίχας (Πηγή: www.atlasplantpathogenicbacteria.it) Εικ. 7. Προσβολή τρυφερού βλαστού (Πηγή: www.ipm.ucdavis.edu) . Προσβολή φύλλων (Πηγή: www.atlasplantpathogenicbacteria.it) 4 ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ (Gnomonia leptostyla)

Συμπτώματα - Φύλλα. Καστανόμαυρες πολυγωνικές κηλίδες, πιο γκρι στο κέντρο, με ή χωρίς χλωρωτική περίμετρο. Στην αρχή εμφανίζονται μεμονωμένες, ενώ αργότερα συνενώνονται, σχηματίζοντας μεγάλες νεκρωτικές περιοχές. Σε περίπτωση έντονης προσβολής παρατηρείται πρώιμη φυλλόπτωση τον Αύγουστο. - Καρποί. Πολυάριθμες ξηρές κηλίδες με χρώμα γκρι-μαύρο , περιορισμένες στο εξωκάρπιο και συνήθως μικρότερες εκείνων που παρατηρούνται στα φύλλα. Εάν η προσβολή αρχίσει ενώ τα καρύδια είναι ακόμη πολύ μικρά, τότε αυτά δεν αναπτύσσονται κανονικά και πέφτουν πρόωρα. - Νεαροί βλαστοί. Μικρές, επιμήκεις, καστανές κηλίδες που εξελίσσονται σε μικρά έλκη.

Αντιμετώπιση

Οι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται με χαλκούχα σκευάσματα για την βακτηρίωση, προστατεύουν για την τρέχουσα περίοδο την καλλιέργεια της καρυδιάς και από την ανθράκωση. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Bordeaux mixture, Boscalid, Copper hydroxide, Copper oxychloride, Dodine, Myclobutanil, Pyraclostrobin, Tribasic copper sulfate.

Προσβολή φύλλου (Πηγή: de.wikipedia.org). Προσβολή καρπού 5

• Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

• Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr

• Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: fyto12@otenet.gr