Ασθένειες στην μελιτζάνα

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις : Έναρξη της προσβολής από τον τετράνυχο διαπιστώθηκε στις καλλιέργειες της Μελιτζάνας στο νομούς Μαγνησίας Καρδίτσας Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως etoxazole, abamectin, κ .α.

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

Την εμφάνισή του έκανε ο δορυφόρος στις καλλιέργειες με μελιτζάνα στο Νομό Μαγνησίας. Ο Δορυφόρος είναι πολύ σοβαρός εχθρός της μελιτζάνας .Τόσο τα ενήλικα άτομα όσο και οι νεαρές προνύμφες τρέφονται από το φύλλωμα ,τους τρυφερούς βλαστούς και τους καρπούς των φυτών της μελιτζάνας. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταπολέμησης τους μπορεί να καταστρέψουν την παραγωγή. Συστάσεις :Να γίνει καταπολέμηση του εντόμου στις καλλιέργειες όπου έχει παρουσιαστεί το έντομο με. εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου στις υπαίθριες καλλιέργειες με Μελιτζάνες με μέτριους έως υψηλούς πληθυσμούς. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων Συστάσεις: Συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

Διαπιστώσεις: Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι στις καλλιέργειες με μελιτζάνες. Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής. Συστάσεις: Συστήνεται οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες imidacloprid, pyriproxyfen, pymetrozine, acetamiprid κ.α.)

ΑΦΙΔΕΣ (Aphis gossypii, Myzus persicae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου με μέτριους πληθυσμούς. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη τους Οι μελίγκρες είναι φορείς ιώσεων, προκαλούν ζημιά με την απομύζηση του χυμού των φυτών και με τα μελιτώματα που εκκρίνουν. Συστάσεις Συστήνεται να .γίνει καταπολέμηση με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως: pirimicarb, acetamiprid, κ.α

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων