Ασθένειες στις πιπεριές

Συνεχίζεται η εμφάνιση του ωίδιου σε καλλιέργειες με πιπεριές.

ΠΙΠΕΡΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)

Διαπιστώσειs:Συνεχίζεται η εμφάνιση του ωίδιου σε καλλιέργειες με πιπεριές. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του μύκητα. Συμπτώματα: Εμφάνιση κίτρινων ακανόνιστων κηλίδων (ως πανάδες) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με λευκή εξανθηση στην κάτω επιφάνεια. Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 15ο –30ο C και υγρασία 52- 75%. Καταπολέμηση: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης, με επιτρεπόμενα εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Heliothis armigera)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η εμφάνιση του το πράσινου σκουληκιού στις πιπεριές.. Παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και τους καρπούς από τις προνύμφες του εντόμου. Συστάσεις : Να γίνει άμεσα ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου υπάρχει πρόβλημα με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα .

AKAΡΕΑ- ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Τetranychus urticae, Polyphagotarsonemus latus)

Συμπτώματα: Oι κορυφές των προσβεβλημένων από ακάρεα φυτών παραμορφώνονται, τα φύλλα κατσαρώνουν και αποκτούν καφέ αποχρωματισμό ή μπρούτζινο χρώμα. Ο πράσινος τετράνυχος (Τetranychus urticae) συνήθως εμφανίζεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζεται η ζημιά σαν μικρές ασπροκιτρινες κηλίδες, στην συνέχεια τα φύλλα κιτρινίζουν και τελικά νεκρώνεται όλο το φυτό. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των τετρανύχων. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός μόνον όταν διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου στην καλλιέργεια με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου με μέτριους έως υψηλούς πληθυσμούς. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων Συστάσεις: Συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.