Μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια είναι αυτή των κτηνοτροφικών κουκιών

Μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια που φαίνεται να έχει ευοίωνο μέλλον είναι αυτή των κτηνοτροφικών κουκιών. Προορίζεται για τη θρέψη αιγοπροβάτων ενώ το σχεδόν μηδαμινό κόστος παραγωγής  είναι ιδανική λύση για την αντικατάσταση της καλλιέργειας σιτηρών που προορίζονταν για τον ίδιο σκοπό.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Το κτηνοτροφικό κουκί αποτελεί ξηρική καλλιέργεια που συνεπάγεται τη μη ιδιαίτερη ανάγκη της σε νερό. Κατάλληλο φαίνεται να είναι το κλίμα της Ελλάδας , ενώ τα εδάφη στα οποία ευδοκιμεί είναι πολλά, από βαριά πηλώδη ως ελαφρά αμμώδη, με ιδανικότερα για μέγιστη απόδοση τα πηλώδη με αρκετά αποθέματα ασβεστίου. Δεν δίνει καλά αποτελέσματα σε όξινα εδάφη.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες καθώς αυτές περιορίζονται σε ένα όργωμα πριν τη σπορά και μια καλή στρωμάτωση για την αποφυγή μείωσης απωλειών.
Η σπορά γίνεται περίπου ίδια περίοδο με αυτή των σιτηρών μπορεί όμως να σπαρθεί και αργότερα φτάνοντας ως το Μάρτιο, ιδανικότερη περίοδος όμως για το Ελληνικό κλίμα είναι από 20 Οκτωβρίου ως 10 Νοεμβρίου περίπου.
Η ενσωμάτωση του σπόρου γίνεται με σπαρτική μηχανή σε βάθος γύρω στα 5 cm και σε γραμμές σε απόσταση περίπου 40 cm και 10-15 cm επί των γραμμών .Για αυτές τις αποστάσεις θα χρειαστούν περίπου 7-10 κιλά σπερμάτων ανά στρέμμα .
Δεν χρειάζεται λίπανση με άζωτο( εκτός κ αν το έδαφος είναι ιδιαίτερα φτωχό οπότε θα χρειαστεί λίγο στην αρχή ώσπου να αρχίσουν τα φυτά την από μόνα τους αζωτοδέσμευση),η μόνη ουσιαστικά λίπανση που ίσως χρειαστεί είναι φωσφορική. Αυτό που θα χρειαστεί είναι η εφαρμογή κάποιου προφυτρωτικού ζιζανιοκτόνου πριν τη σπορά , ενώ οι απαιτήσεις της καλλιέργειας σε νερό είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.
 Η συγκομιδή γίνεται την ίδια περίοδο με αυτή των σιτηρών με τη χρήση των ίδιων θεραλλωνιστικών μηχανών μετά από ρύθμιση για το μέγεθος των σπερμάτων τα οποία έχουν μικρό μέγεθος και μαύρο χρώμα. Τα υπολείμματα της καλλιέργειας ενσωματώνονται στο έδαφος καθώς το εμπλουτίζουν με άζωτο ,γι αυτό το λόγο θεωρείται και κατάλληλη καλλιέργεια για αμειψισπορά .


ΑΠΟΔΟΣΗ

Η απόδοση της καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 300 κιλών ανά στρέμμα σε φτωχότερα εδάφη και φτάνει ως τα 500 κιλά ανά στρέμμα σε πλουσιότερα .
Τα στατιστικά δείχνουν  πως η καλλιέργεια τείνει να υποβαθμίζει την καλλιέργεια σιτηρών που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές όπως αυτή της σόγιας.

 


Ευθαλία Παυλίδου